La Guàrdia Civil va detenir a Sabadell la majoria de CDR acusats de terrorisme per protestes relacionades amb el procés
La Guàrdia Civil va detenir a Sabadell la majoria de CDR acusats de terrorisme per protestes relacionades amb el procés (ACN/Albert Segura Lorrio)

L'Audiència Nacional mou fitxa pel judici de l'operació Judes el dia que s'aprova l'amnistia

El tribunal fixa per al 27 de juny la vista prèvia d'al·legacions i la defensa dels encausats per terrorisme demanarà que s'arxivi la causa en aplicació de la nova llei

Redacció/AgènciesActualitzat

L'Audiència Nacional ha fet un pas endavant de cara al judici contra els 12 membres dels CDR encausats per terrorisme en la causa coneguda com a operació Judes i que van ser detinguts el setembre del 2019 per les protestes per l'aniversari de l'1-O i per la sentència del Suprem.

Després d'enviar-los a judici el novembre passat, aquest dijous el tribunal ha fixat per al 27 de juny la vista oral d'al·legacions prèvies de la causa. S'havia de fer l'1 d'abril passat, però es va ajornar perquè un advocat estava de baixa.

La defensa, liderada per Alerta Solidària, argumenta que el judici no s'hauria de produir per l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés. A més, al·lega que la tramitació de la causa s'ha accelerat durant els mesos de debat de la llei i, per això, les defenses demanaran que el procediment s'arxivi en aplicació de la nova legislació. 

El jutge Félix Alfonso Guevara haurà de decidir si l'amnistia és aplicable o no als dotze CDRs encausats, per qui la Fiscalia demana penes de fins a 27 anys de presó per delictes com el de pertinença a organització terrorista.

Els advocats dels CDRs creuen que serà clau veure els passos que seguirà el tribunal, un dels primers que els tocarà moure fitxa sobre la llei. Si buscarà arguments jurídics per no aplicar l'amnistia o si presentarà recurs al Tribunal Constitucional o al Tribunal Europeu. 

El jutge que ha instruït el cas és Manuel García-Castellón, que està a les portes de la jubilació i és el mateix que ha portat el cas Tsunami Democràtic a l'Audiència Nacional.

Una causa on hi ha deu investigats més que també esperen ser amnistiats, entre els quals hi ha Marta Rovira, Josep Lluís Alay o Xavier Vendrell, però també diversos activistes. 

 

ARXIVAT A:
JudicialOperació JudesAmnistia
Anar al contingut