Gallines que ponen ous de fins a 100 colors, el fenomen en una granja de Callús
Es tracta d'un procés completament natural i sorgeixen de l'encreuament de les diferents generacions, com assegura el seu propietari
El Toni Martínez, de Callús, al Bages, és un apassionat dels ous ferrats. Fa 10 anys va comprar un parell de gallines franceses, que ponen els ous de color marró, i dues de xilenes, que els ponen blaus. Per casualitat, es van barrejar i els pollets van fer els ous d'un altre color. Tota una sorpresa.
Després de tenir-ne quatre per a autoconsum, ara la família disposa d'una granja sencera amb 600 gallines criades a l'aire lliure, que ponen ous de colors de fins a 100 tonalitats diferents.

La gent es pensa que els ous són pintats o que els posen colorant en el menjar, però ell ho nega. Es tracta d'un procés completament natural i sorgeixen del creuament de les diferents generacions. "Tot és natural, és qüestió de genètica", explica Martínez.
"Ara tenim ous bastant foscos, però encara ens quedarien 2 o 3 anys per poder arribar al negre."
No les mediquen i "els donem infusions d'herba per prevenir malalties". Ponen de febrer a octubre, entre 80 i 100 ous l'any per gallina. Les que estan en granges industrials, en canvi, en ponen 320 l'any i, al cap d'un any i mig, van a l'escorxador perquè ja no es consideren productives.

Els ous de les gallines de Martínez són més cars. Els va començar a comercialitzar fa tres anys i van molt buscats als mercats de Barcelona, restaurants o botigues, que en valoren la consistència del rovell, la clara molt compacta i gelatinosa, el gust intens i, naturalment, la bellesa dels colors.
- ARXIVAT A:
- Agricultura