Hi ha hagut 475 incendis forestals, unes xifres que no es veien des del 2012 (ACN/AOF)

Gairebé 500 incendis forestals en tres mesos: el pitjor inici d'any de l'última dècada

A causa de la sequera, la precampanya forestal s'avança a Barcelona i s'activen grups especials de prevenció a les Terres de l'Ebre

Normalment, els incendis passaven a l'estiu, quan fa més calor i està tot més sec. Però els últims anys la temporada d'incendis s'avança. El primer trimestre d'aquest any és el que ha registrat més incendis forestals en els últims deu anys a Catalunya. N'hi ha hagut 475.

Ens hem de remuntar al primer trimestre del 2012 per trobar unes xifres tan altes. Precisament, també en plena sequera. Una sequera que va començar l'any 2011, quan de gener a març hi va haver més de 400 incendis forestals.

 

Un altre de les èpoques amb més incendis forestals a Catalunya van ser els primers trimestres del 2007, 2008 i 2009. Va ser un dels episodis més extrems de sequera. Es van encadenar més de 16 mesos sense pluges destacables a les capçaleres dels rius catalans.

El decret per la sequera va entrar en vigor el març d'aquest any, però la falta de pluja s'arrossega des del 2021. La falta d'aigua a la vegetació ha provocat que cada vegada més hi hagi dies en què el risc d'incendi sigui alt.

Davant d'aquesta situació, Barcelona avança per primera vegada la precampanya forestal, i a les Terres de l'Ebre ja s'activen grups especials de prevenció al Perelló i a Rasquera.


Comença la precampanya forestal a Barcelona

A Barcelona, s'ha avançat dues setmanes la precampanya forestal. Normalment començava a finals d'abril, però la falta d'aigua per a la vegetació ha fet augmentar el risc d'incendi. A partir d'aquest dissabte, els Bombers faran recorreguts preventius per la zona de Collserola.

Els equips estaran desplegats per la superfície del parc, repartida entre els districtes de les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Cada dia els Bombers faran dos recorreguts en horari de matí i tarda amb l'objectiu de millorar el coneixement del territori de l'entorn forestal de Collserola i familiaritzar-se amb la cartografia operativa d'aquest entorn; reforçar el coneixement d'elements tàctics de la zona per a l'operació i detectar elements en el territori que puguin condicionar la ràpida actuació en cas d'incendi forestal.

A més, està previst que els Bombers facin recorreguts de divulgació de consells d'autoprotecció i prevenció als veïns de la zona per fomentar accions segures en cas de resultar afectats per un incendi, i també pautes de manteniment de les cases i el seu entorn per disminuir la vulnerabilitat en cas de resultar afectades per un incendi forestal.

A mitjans de maig també se'n faran al parc de Vallvidrera. Es reforçarà el nombre de vehicles i d'efectius destinat a aquest parc per millorar la tasca preventiva. A partir del mes de juny s'activarà la campanya forestal d'estiu, que estarà activa fins a mitjans de setembre.

Si no plou, preveuen un estiu complicat pel que fa als incendis forestals. Per això també es demana precaució, sobretot durant els mesos d'altes temperatures.

L'Ajuntament de Barcelona demana màxima precaució i col·laboració a la ciutadania durant els mesos de més altes temperatures, i es recorda que des del 15 de març està prohibit fer treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes.

Durant la campanya forestal de l'any passat hi va haver 19 incendis forestals que van afectar més de 0,30 hectàrees de superfície.


Grups especials de prevenció activats a les Terres de l'Ebre

Al Perelló i a Rasquera, a les Terres de l'Ebre, també han decidit activar els grups especials de prevenció d'incendis. Les condicions actuals han obligat a avançar la vigilància per garantir que s'actuï immediatament davant el mínim indici de foc.

En aquesta zona enguany ja hi ha hagut 22 incendis forestals, que han cremat 18 hectàrees. Si es compara amb l'any passat en aquesta època de l'any, l'augment és molt gran perquè només s'havien cremat tres hectàrees de terreny.

S'ha fet un reforç als parcs de Bombers com si fos ple estiu. Recupera aquí el reportatge sencer:


Sant Miquel del Fai es mantindrà tancat

El recinte de Sant Miquel del Fai no es podrà reobrir aquest cap de setmana, tal com estava previst, a causa de l'elevat risc d'incendi. La Diputació de Barcelona ja havia avisat que la reobertura estava condicionada a la situació meteorològica i a l'activació dels nivells 2 i 3 del Pla Alfa.

En concret, al Moianès continua en vigor el nivell 2, de perill alt. De fet, el pla d'emergències de Sant Miquel del Fai i l'Espai Natural dels Cingles de Bertí estableix que es tancarà el recinte al públic en períodes de més risc d'incendi a Bigues i Riells i a Sant Quirze Safaja quan la Generalitat declari l'alerta en nivell 2 o 3.

Les persones que hagin fet la reserva per visitar el recinte han de rebre un avís de suspensió.

 

ARXIVAT A:
IncendisSequeraMedi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut