Fumar provoca mal de cap: pot causar cefalea en brots, una malaltia molt dolorosa

Un estudi internacional amb participació de l'Hospital Vall d'Hebron demostra que el tabac activa la malaltia en persones que tenen una predisposició genètica a patir-la

Actualitzat

Fumar té efectes devastadors per a la salut: càncers, malalties cardiovasculars… i ara un estudi ha demostrat que també és una de les causes de la cefalea en brots o agrupaments, un tipus de mal de cap que afecta majoritàriament els homes i que es caracteritza per episodis de dolor molt intens.

"És una malaltia que es manifesta en brots, amb una durada d'entre tres setmanes i tres mesos, que comencen amb poc dolor, però que va augmentant, sobretot de nit; és extraordinàriament incapacitant", explica Patricia Pozo-Rosich, cap de Secció de Neurologia de l'Hospital Vall d'Hebron.

La cefalea es concentra a un costat del cap, sobretot al voltant dels ulls i per sobre de l'orella, i, en alguns casos, es pot fer crònica.


El tabac, detonant en persones amb predisposició genètica

Ja se sospitava que darrere la malaltia hi havia, en part, el tabac. Aproximadament el 80% dels pacients amb aquest tipus de cefalea són fumadors, i entre els que no, la majoria han estat exposats al fum del tabac a casa.

La primera evidència científica de la relació causa-efecte entre el tabac i aquest tipus de mal de cap l'ha descobert un estudi internacional en què ha participat l'Hospital Vall d'Hebron.

Un home fumant
La cefalea en brots és una malaltia que afecta més els homes (Europa Press)

Els investigadors han analitzat les dades genètiques de 4.777 pacients amb cefalea en agrupaments i de 31.575 persones sanes, majoritàriament d'Europa i també d'Àsia de l'est. L'estudi ha confirmat que el tabac afecta l'expressió d'alguns gens relacionats amb el desenvolupament d'aquesta malaltia. És a dir, que fumar activa la cefalea en agrupaments en aquelles persones que ja tenen una predisposició genètica a tenir-ne.

En concret, explica Pozo-Rosich, l'inici de la malaltia --com ja van demostrar estudis fa anys-- es relaciona amb la falta d'oxigen provocada pel tabac:

"El cos té un ritme natural i això es pot espatllar per la hipòxia, és a dir, la manca d'oxigen. I pot ser un dels factors que fan que debuti la malaltia".

Hi ha també un altre motiu, que és l'impacte del fum del tabac a les artèries. En persones que ja tenen risc de patir cefalea en agrupaments, fer-les malbé pot fer que el dolor de la patologia sigui encara pitjor, la qual cosa reforça el paper que poden tenir els vasos sanguinis en la patologia.
 

Una raó per deixar de fumar

Avui en dia, la cefalea en brots, mal anomenada també "en raïms", i que afecta només un 0,1 % de la població, té alguns tractaments farmacològics, i també hi ha consells que es poden seguir per pal·liar-ne els efectes. Per exemple, fer esport o posar oxigen als pacients.

Tot i això, els investigadors creuen que els resultats de l'estudi són una raó més per evitar el tabac. La primera recomanació a les consultes sempre és la mateixa: deixar de fumar.

"El tabac acostuma a comportar símptomes més greus, que fan més difícil la resposta al tractament", conclou Pozo-Rosich.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut