Fujimori surt de la presó per un indult de fa 6 anys després d'un embolic judicial

L'expresident del Perú estava privat de llibertat des del 2009 per matances indiscriminades de civils

Un heroi nacional per uns, un dictador en llibertat per d'altres. L'expresident peruà Alberto Fujimori ha sortit de la presó, on ha passat els últims 16 anys condemnat per delictes contra els drets humans.

El que va ser president del Perú entre el 1990 i el 2000 es beneficia així de l'indult que li van concedir fa 6 anys. Un embolic judicial que finalment s'ha acabat quan el Tribunal Constitucional ha reconegut un perdó que el 2017 li va atorgar l'aleshores president Pedro Pablo Kuczynski.

Fora de la presó de Barbadillo l'esperaven els seus fills Keiko i Kenji, molt coneguts en el panorama polític del Perú. També hi havia parlamentaris i simpatitzants. 

Després de ser excarcerat, ha estat traslladat a l'habitatge de la seva filla Keiko, excandidata presidencial. A partir d'ara serà la residència permanent de l'expresident, que té 85 anys.


Per què estava a la presó?

Fujimori estava complint una sentència de 25 anys per les matances de civils a Barrios Altos i La Cantuta. Van ser uns assassinats indiscriminats a mans de l'Estat a la caça i captura de terroristes.

Encara li quedaven 9 anys de condemna. Pels familiars de les víctimes, l'alliberament és una injustícia. Així ho explica Gisela Ortiz Perea:  

"Ens indigna que tant d'esforç i lluita dels familiars pel dret a la justícia de cop es vegi invalidat per uns magistrats que donen validesa a un indult que va néixer de forma il·legal el desembre del 2017."


Per què se li va concedir l'indult? 

L'expresident Pedro Pablo Kuczynski va concedir-li l'indult el 2017 per raons humanitàries i Fujimori va ser alliberat.

Però l'indult ha suposat un serial jurídic. L'estiu del 2018 la justícia va tombar el perdó i Fujimori va haver de tornar a la presó

El Tribunal Interamericà dels Drets Humans i el Tribunal Suprem del Perú s'han posicionat en contra de l'excarceració.

D'altra banda, a favor s'hi ha mostrat el Tribunal Constitucional, que és qui ha acabat decantant la balança. 

Durant tot aquest temps, els advocats de Fujimori han al·legat problemes de salut per la seva edat avançada. 
 

Causa pendent: esterilitzacions forçoses a indígenes

A més de la seva condemna a 25 anys de presó per les matances de Barrios Altos i La Cantuta, Fujimori ha d'afrontar un altre procés penal, al costat de diversos dels seus ministres de Salut. 

El motiu: les esterilitzacions forçoses a gairebé 350.000 dones i 25.000 homes de diferents comunitats indígenes durant la dècada que va governar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut