Comissaria de Gigiri, d'on han fugit els 13 presos, inclòs l'assassí en sèrie confés
Comissaria de Gigiri, d'on han fugit els 13 presos, inclòs l'assassí en sèrie confés (Reuters)

Fuig de la presó l'assassí en sèrie confés que hauria matat i esquarterat 42 dones a Kenya

Dotze presos més han fugit amb ell i la policia investiga els agents de servei perquè creu que han rebut ajuda des de dins de la comissaria

L'home que va confessar haver matat i esquarterat 42 dones a Kenya ha fugit de la presó de Nairobi on estava detingut, juntament amb 12 presos més.

Collins Jumaisi Khalusha, de 33 anys, va ser detingut a mitjans de juliol després que la policia trobés diversos cossos mutilats en un abocador d'un barri marginal de Nairobi. En el primer interrogatori va admetre els crims, però en passar a disposició judicial va rectificar i va assegurar que havia confessat sota tortura després de rebre "un tracte inhumà".

L'assassí confés, Collins Jumaisi Khalusha, en passar a disposició judicial
L'assassí confés Collins Jumaisi Khalusha, en passar a disposició judicial (Reuters)

La policia, que va negar haver-lo maltractat, va trobar a casa seva diversos objectes que es podrien relacionar amb les víctimes, com 24 targetes SIM, vuit mòbils, un portàtil, dues peces de roba interior femenina, un matxet i sacs de niló similars als utilitzats per llençar els cadàvers a l'abocador.  

La primera de les víctimes hauria estat la seva dona, a qui hauria matat el 2022, i l'última hauria estat assassinada a mitjans de juliol, segons va explicar el cap de la Direcció d'Investigacions Criminals, Amin Mohamed:

"El sospitós va confessar haver enganyat i matat 42 dones i llençat els seus cossos a l'abocador. Totes van ser assassinades de la mateixa manera que la primera víctima, la seva dona, a qui va estrangular fins a matar-la, abans d'esquarterar el seu cos i llençar-lo a l'abocador."

Amin Mohamed va dir de Collins Jumaisi Khalusha: "Estem davant d'un assassí en sèrie, un psicòpata que no té cap mena de respecte per la vida humana."

Fins al moment, la policia kenyana ha recuperat almenys vuit cossos desmembrats i embolicats en bosses de plàstic, llençats en una antiga pedrera convertida en abocador al barri de Mukuru, al sud-est de la capital. Tots els cossos trobats fins ara són de dones d'entre 18 i 30 anys.

Un home recupera un dels cossos trobats a l'abocador, el passat mes de juliol
Un home recupera un dels cossos trobats a l'abocador, el mes de juliol passat (Reuters)

Juntament amb Khalusha, la policia va detenir dues persones més --Amos Momanyi i Moses Ogembo--, ja que creuen que l'assassí no actuava sol.

Abocador dels afores de Nairobi on s'han trobat els cossos de les primeres víctimes
Abocador dels afores de Nairobi on es van trobar els cossos de les primeres víctimes (Reuters)

Hauria rebut ajuda per fugir

L'assassí confés ha fugit aquest dimarts a la matinada de la comissaria de Gigiri, situada a pocs metres de la seu de les Nacions Unides i de l'ambaixada dels Estats Units, després de tallar la malla metàl·lica de la seva cel·la i escalar un mur.

També han fugit dotze detinguts més, tots de nacionalitat eritrea, acusats de ser immigrants il·legals a Kenya, segons ha explicat l'inspector general de la policia, Gilbert Masengeli, que creu que els presos han rebut ajuda des de dins de la comissaria:

"Segons les primeres investigacions, la fugida s'ha fet amb l'ajuda de persones infiltrades, quan els agents estaven desplegats per vigilar l'estació de policia. Per això, s'està interrogant vuit agents que estaven de servei a la nit, entre els quals el comandant de la policia de Gigiri, els oficials i suboficials de servei, els guàrdies de l'estació i el personal de l'oficina d'informes."

Els agents de servei s'han adonat que els presos no hi eren quan els han anat a portar l'esmorzar.

El cas està en mans de la Unitat d'Afers Interns de la policia, ha afegit l'inspector, que ha assegurat que "qualsevol persona que resulti culpable s'enfrontarà amb tota la força de la llei".

S'ha decretat una ordre de recerca i captura per als 13 homes fugits i la policia ha fet una crida a la població que pugui tenir qualsevol informació que permeti tornar a arrestar els presos, "especialment el sospitós d'assassinat Collins Jumaisi Kalusha", ha afegit l'inspector general.

L'aparició dels cossos de les víctimes ha commocionat el país i ha creat diversos rumors al voltant del cas, com que els cossos podrien pertànyer a manifestants desapareguts en les protestes i l'assalt al Parlament que va viure el país fa unes setmanes, que van provocar desenes de morts i desaparicions forçoses. Una teoria que no se sostindria per l'estat de descomposició dels cossos.

Abans de la detenció de l'acusat, la policia investigava si les morts tenien a veure amb assassinats en sèrie, una secta o "metges corruptes".

 

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclista
Anar al contingut