França sanciona Nestlé amb dos milions per delicte mediambiental i frau en l'aigua embotellada

Les entitats ecologistes que van denunciar Nestlé no podran apel·lar la decisió, perquè evita el judici, i es queixen de la impunitat de què gaudeix la multinacional suïssa

RedaccióActualitzat

Sanció milionària a Nestlé per un delicte mediambiental i per frau en la venda d'aigua embotellada. La justícia francesa li ha imposat una multa de dos milions d'euros per un cas de perforacions il·legals a nivell freàtic, i una altra pels tractaments prohibits en una de les seves aigües minerals.

Nestlé, però, ha evitat anar a judici per aquests delictes i ha pactat la sanció en un conveni amb la Fiscalia. Les entitats mediambientals que van denunciar l'empresa no podran apel·lar la decisió, i es queixen de la impunitat de què gaudeix la multinacional suïssa, amb una multa que qualifiquen d'irrisòria pel volum d'ingressos de Nestlé.  

El pacte amb la fiscalia no obliga l'empresa a admetre la culpabilitat d'aquests delictes, i li dona tres mesos per pagar la sanció. Alguns mitjans francesos van xifrar el perjudici per les seves pràctiques en més de 3.000 milions d'euros.
 

Obliga Nestlé a reparar els danys ecològics

L'escàndol va començar a principis d'any, quan diverses ONG van denunciar que Nestlé havia estat embotellant aigües minerals contaminades d'origen i filtrades a posteriori amb tractaments il·legals per treure'n les impureses.

Segons la legislació francesa, l'aigua que s'etiqueta com a mineral no pot filtrar-se i ha de ser natural. La multinacional comercialitza les marques Vittel, San Pellegrino i Perrier, entre d'altres.

Nestlé va reconèixer haver fet aquests tractaments --com l'ultraviolat i els filtres de carbó actiu--. Ho va justificar per garantir la "seguretat alimentària" en els seus productes, perquè s'havien detectat restes fecals en les aigües.

Per això, l'abril passat el govern francès va obligar-la a destruir més de dos milions d'ampolles d'aigua amb gas.

El conveni amb la Fiscalia assenyala que Nestlé ja va posar fi a aquestes pràctiques no autoritzades i que va col·laborar "plenament" amb la justícia (AFP)


En aquest cas, el conveni amb la Fiscalia assenyala que Nestlé ja va posar fi a aquestes pràctiques no autoritzades, que va col·laborar "plenament" amb la justícia i que no va tenir conseqüències per a la salut pública.

Pel que fa al cas de perforacions il·legals --que haurien durat més de tretze anys--, el pacte obliga la multinacional a compensar els danys ecològics amb "un ambiciós pla de renaturalització" dels rius Petit-Vair i Vair, i la reparació dels aiguamolls de Contrexéville, al departament francès de Vosges, d'on surt l'aigua de Vittel.

El pla, amb un cost previst d'1,1 milió d'euros, estarà supervisat per l'Oficina Francesa de la Biodiversitat. L'empresa també haurà d'indemnitzar les ONG amb 516.800 euros per pagar les despeses jurídiques.

"Tenint en compte aquests elements i la connexió entre els dos procediments, tot i sancionar les no conformitats observades, permet regularitzar més ràpid de la situació, reparar l'impacte ecològic i compensar les parts" conclou la fiscalia.


"No n'hi ha prou amb treure la cartera"

Si bé la sanció és la més alta que s'ha imposat mai a França per un cas mediambiental, el fet que Nestlé hagi evitat el judici no ha agradat a les associacions demandants --Vosges Nature Environnement, Foodwatch i Eau 88--.  

Les entitats ecologistes denuncien el pacte amb la Fiscalia perquè "permet els responsables de Nestlé Waters sortir-se'n sense cap més conseqüència que el pagament d'una suma de diners".
 

Ampolles de Perrier en un supermercat
Les autoritats sanitàries franceses el mes d'abril van obligar Nestlé a destruir 2 milions d'ampolles embotellades (iStock/Danielvfung)


La portaveu de Foodwatch, Ingrid Kargl, denuncia la impunitat de la companyia:

"El que els consumidors volen és transparència, informació i, sobretot, condemnes exemplars. No podem acceptar que n'hi hagi prou amb treure la cartera per escombrar sota la catifa i fer oblidar una història que afecta tot el planeta"

A més, els ecologistes lamenten que no puguin apel·lar la decisió perquè Nestlé ha evitat el judici. "No tenim dret a recórrer. L'únic que et diuen és: agafa aquests diners i calla. Això significa que si ets una multinacional i tens diners, pots fer el que vulguis amb el mediambient", denuncia Bernard Schmitt, d'Eau 88.

Per tot això, les entitats asseguren que vigilaran de prop el compliment del pacte, i que continuaran amb les seves mobilitzacions per protegir el medi ambient de l'activitat empresarial. 

ARXIVAT A:
França
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut