El coll de Banyuls, tancat al trànsit amb roques (ACN/Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers)

França reobrirà el coll de Banyuls i tres passos fronterers més de l'Empordà i la Cerdanya

El restabliment de la circulació serà efectiu tan bon punt s'hagin fet les operacions de retirada de les grans roques que barraven el pas

Quatre passos fronterers entre França les comarques de l'Alt Empordà i la Cerdanya reobriran "molt aviat" després d'estar tancats més de tres anys.

Així ho ha anunciat aquest divendres la prefectura dels Pirineus Orientals, fent-se ressò d'un anunci del Ministeri de l'Interior francès.

Una excavadora torna a col·locar les roques el gener del 2023, després d'una acció ciutadana (ACN/Esborrem la Frontera)

La nota informativa detalla que es tracta del coll de Banyuls, la ruta de la Vinyola, el camí d'Aja i el coll de Manrella, i explica que la reobertura serà efectiva "tan bon punt puguin fer-se les operacions de retirada d'obstacles físics col·locats a les vies de circulació", que impedien el trànsit de vehicles.

I afegeix que "França manté controls a les seves fronteres interiors" durant sis mesos més, fins al 31 d'octubre, d'acord amb el Codi de fronteres Schengen de la Unió Europea.

Explica, a més, que arran de la reobertura dels quatre passos fronterers, es reforçarà la cooperació policial entre França i Espanya, "en el context del pla Vigipirate" i d'"un alt nivell de pressió migratòria sobre les fronteres".

Mobilització ciutadana a favor de la reobertura el novembre del 2021 (ACN/cedida)

El tancament de la circulació de vehicles per aquests passos fronterers va fer-se el gener del 2021, en el context de la limitació de la mobilitat per la pandèmia de covid-19 i també com a mesura contra la immigració il·legal i l'amenaça terrorista.

Des d'aleshores, aquesta mesura havia topat amb una oposició veïnal activa, especialment al coll de Banyuls, on, per iniciativa ciutadana, s'havien arribat a retirar les grans roques que barraven el pas, que les autoritats franceses van tornar a col·locar en poques hores.

La reobertura d'aquests quatre passos fronterers, i de cinc més situats fora de Catalunya, va ser tractada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i pel president de França, Emmanuel Macron, en la cimera bilateral franco-espanyola celebrada a Barcelona el gener del 2023, però no es va concretar cap data.

ARXIVAT A:
TerrorismeMigracionsFrança
Anar al contingut