El coll de Banyuls, tancat al trànsit amb roques (ACN/Col·lectiu per l'Obertura dels Passos Fronterers)

França reobrirà el coll de Banyuls i tres passos fronterers més de l'Empordà i la Cerdanya

El restabliment de la circulació serà efectiu tan bon punt s'hagin fet les operacions de retirada de les grans roques que barraven el pas
Redacció
TEMA:
França

Quatre passos fronterers entre França les comarques de l'Alt Empordà i la Cerdanya reobriran "molt aviat" després d'estar tancats més de tres anys.

Així ho ha anunciat aquest divendres la prefectura dels Pirineus Orientals, fent-se ressò d'un anunci del Ministeri de l'Interior francès.

Una excavadora torna a col·locar les roques el gener del 2023, després d'una acció ciutadana (ACN/Esborrem la Frontera)

La nota informativa detalla que es tracta del coll de Banyuls, la ruta de la Vinyola, el camí d'Aja i el coll de Manrella, i explica que la reobertura serà efectiva "tan bon punt puguin fer-se les operacions de retirada d'obstacles físics col·locats a les vies de circulació", que impedien el trànsit de vehicles.

I afegeix que "França manté controls a les seves fronteres interiors" durant sis mesos més, fins al 31 d'octubre, d'acord amb el Codi de fronteres Schengen de la Unió Europea.

Explica, a més, que arran de la reobertura dels quatre passos fronterers, es reforçarà la cooperació policial entre França i Espanya, "en el context del pla Vigipirate" i d'"un alt nivell de pressió migratòria sobre les fronteres".

Mobilització ciutadana a favor de la reobertura el novembre del 2021 (ACN/cedida)

El tancament de la circulació de vehicles per aquests passos fronterers va fer-se el gener del 2021, en el context de la limitació de la mobilitat per la pandèmia de covid-19 i també com a mesura contra la immigració il·legal i l'amenaça terrorista.

Des d'aleshores, aquesta mesura havia topat amb una oposició veïnal activa, especialment al coll de Banyuls, on, per iniciativa ciutadana, s'havien arribat a retirar les grans roques que barraven el pas, que les autoritats franceses van tornar a col·locar en poques hores.

La reobertura d'aquests quatre passos fronterers, i de cinc més situats fora de Catalunya, va ser tractada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i pel president de França, Emmanuel Macron, en la cimera bilateral franco-espanyola celebrada a Barcelona el gener del 2023, però no es va concretar cap data.

ARXIVAT A:
Terrorisme Migracions França
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut