França recomana als seus ciutadans no visitar Catalunya pels brots de Covid

La Generalitat creu que França busca "retenir el seu turisme interior" i nega que el govern francès hagi parlat amb les autoritats catalanes 
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

França no tanca la frontera amb Catalunya, però ja demana als seus ciutadans que no visitin el país. El primer ministre francès, Jean Castex, ha recomanat "vivament" aquest divendres als seus ciutadans que evitin viatjar a Catalunya.

Castex diu que "la situació a Catalunya mostra indicadors sanitaris degradats". Després de la reunió de Consell de Defensa francès, encapçalat pel president Emmanuel Macron, per avaluar l'avanç del virus a França, Castex ha fet aquesta recomanació a tots els francesos:

"Recomanem vivament als ciutadans francesos que evitin desplaçar-s'hi mentre no millori la situació en aquest territori."

El primer ministre francès ha explicat que el seu govern reforçarà els controls a la frontera per contenir la pandèmia. També afirma que està en contacte amb les autoritats espanyoles i catalanes perquè vigilin que el flux des d'Espanya a França també es limiti en la mesura del possible.

 

La Generalitat creu que vol "retenir el seu turisme"

El govern retreu que França faci servir una "amenaça molt dura" contra el turisme català. En una entrevista al TN Vespre, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón ha respost les paraules del primer ministre francès. Assegura que a Catalunya hi ha "transparència i contundència" amb la Covid i nega que les autoritats del dos països hagin parlat de la situació del turisme.

La consellera, molesta amb les declaracions, retreu a Castex que parli de "degradació":

"Trobo desafortunat que ho focalitzin. Parlen del veí que tenim més a prop, Catalunya. Quan utilitzen la paraula degradació, trobo que es podria haver utilitzar un altre substantiu"

Chacón assegura que França intenta "retenir el seu turisme interior".

En el mateix sentit, la ministra d'Exteriors, María Aránzazu González Laya, ha assegurat que Espanya és un país segur, amb els mateixos brots que qualsevol altre país i que tant el govern central com els autonòmics treballen per controlar-los. La titular d'exteriors ha afegit que "és la nova normalitat mentre no hi hagi vacuna ni tractament. Recomanem ser cautelosos."

 

El turisme francès, molt arrelat a Catalunya

Que no vinguessin turistes francesos seria un daltabaix per al sector a Catalunya. França és el país que més turistes hi ha portat els últims anys, amb molta diferència. L'any passat van ser més de quatre milions els visitants del país veí que van arribar a Catalunya, més del doble de la segona nacionalitat que més ens va avisar, la del Regne Unit. 

El total de turistes que van optar per Catalunya va ser dinou milions de persones. Això vol dir que un de cada cinc turistes que van visitar Catalunya l'any passat eren francesos.

Això ha portat el sector turistic gironí a posar el crit al cel davant la recomanació de França. Asseguren que estan fent una "campanya brutal" contra Catalunya per evitar que sigui la destinació escollida per passar aquestes vacances i aconseguir augmentar el turisme interior. Pel president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, per al sector, seria "una hecatombe" perdre els visitants francesos, si acaben seguint les recomanacions del primer ministre. Els comerciants de Figueres sostenen que les declaracions de Jean Castex suposen "una altra pedra al camí".

 

Catalunya viu moments "crítics"

França pren aquesta decisió després d'una setmana d'incertesa sobre la gestió de la frontera pels brots que creixen a Catalunya, en especial a les regions sanitàries de Barcelona i Lleida. El cap de setmana passat, França ja va apuntar que no descartava un tancament de la frontera.

Aquest dijous, el secretari de Salut Pública reconeixia que Catalunya es troba en uns dies crítics. Argimon va apel·lar a la responsabilitat dels ciutadans per no tornar a la situació de confinament de la primavera passada i va admetre que el govern vol evitar un altre confinament restrictiu ja que "és un tractament molt agressiu, que té efectes secundaris".

Noruega pren precaucions amb Espanya

Aquest divendres a la tarda també s'ha conegut que Noruega imposa la quarentena domiciliària a aquells viatgers procedents d'Espanya que entrin al seu país a partir de la propera mitjanit. 

La decisió va més enllà i el govern noruec ha recomanat evitar els viatges a Espanya i a Andorra si no són "del tot essencials". En canvi, han donat llum verda als viatges cap a Hongria i algunes regions de Suècia. Noruega considera de risc aquells països en què s'hagin registrat més de 20 contagis per cada 100.000 habitants. Catalunya va registrar 61 casos dilluns 20 de juliol.

ARXIVAT A:
Coronavirus França Turisme
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut