Emmanuel Macron es juga la majoria absoluta al Parlament francès
Emmanuel Macron es juga la majoria absoluta al Parlament francès

Macron guanya però lluny de la majoria absoluta i l'extrema dreta creix com mai a França

El partit de Marine Le Pen passa de 7 a 89 diputats, segons els resultats definitius de la segona volta de les eleccions legislatives, i guanya a les quatre circumscripcions de la Catalunya Nord

RedaccióActualitzat

Cop per al president francès Emmanuel Macron, que perd la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional i veu com la coalició d'esquerres ha quedat segona i com s'enfila l'extrema dreta, segons els resultats definitius de la segona volta de les eleccions legislatives coneguts aquesta matinada de diumenge a dilluns.

El bloc que dona suport al president Macron, agrupat sota la marca Ensemble, ha quedat lluny dels 289 escons que indiquen la majoria parlamentària. N'ha aconseguit 245, 102 menys que els que tenia ara, 347.

L'esquerra de Jean-Luc Mélenchon, en segona posició, ha aconseguit 137 diputats i es converteix en la principal força opositora. En la primera volta, la coalició d'esquerres NUPES (Nova Unió Popular, Ecologista i Social) va quedar a menys d'una dècima de la formació de Macron.

Marine Le Pen votant aquest diumenge
Reagrupament Nacional de Marine Le Pen obtindria 89 escons (Reuters/Johanna Geron)

Però encara és més destacable la tercera posició que aconsegueix l'extrema dreta de Marine Le Pen, que passa de 7 a 89 diputats. Són resultats molt superiors als que preveien les enquestes per a Reagrupament Nacional.

L'extrema dreta, castigada tradicionalment en les legislatives gràcies al sistema majoritari francès, obté per primer cop un grup parlamentari al parlament francès.

A la primera volta, la formació va quedar en tercer lloc, amb un 18,68% dels vots, i es va imposar a les quatre circumscripcions de la Catalunya Nord.

El partit conservador d'Els Republicans obtindria 89 escons de l'Assemblea Nacional que els francesos han elegit aquest diumenge.

Resultats de la segona volta de les legislatives a França amb el 99% de vot escrutat

Catalunya Nord: victòria de l'extrema dreta

A la Catalunya Nord estaven en joc quatre escons i, com ja es va apuntar en la primera volta, tots han estat per a l'extrema dreta. Els 360.000 electors nord-catalans han donat la victòria al partit de Le Pen.

Es dona la circumstància que a la primera volta Reagrupament Nacional ja va ser la força més votada a les quatre circumscripcions.


Le Pen: "Oposició responsable"

La líder de Reagrupament Nacional, Marine Le Pen, ha volgut transmetre un missatge de moderació, després de saber els bons resultats de la formació:

"Encarnarem una oposició ferma, sense connivència, però també responsable. És a dir, respectuosa amb les institucions i constructiva. La nostra única brúixola és l'interès de França i del poble francès."


Mélenchon: "Ambició de governar"

La coalició d'esquerres NUPES serà la primera força de l'oposició i Jean-Luc Mélenchon, al capdavant, ha deixat clar que no es rendeixen:

"Ni per un moment renunciarem a l'ambició de governar aquest país i de portar-lo a un altre horitzó. Ni per un moment els empleats abaixaran els braços, ni els joves cediran en la lluita."

Mélenchon lidera la segona força del parlament (Reuters/Gonzalo Fuentes)

Borne: "Un risc per a França"

Per la seva banda, la primera ministra Élisabeth Borne ha estat la veu de Macron en la valoració dels resultats de les eleccions, i ho ha fet assegurant que treballarà per "construir una majoria d'acció":

Élisabeth Borne *primera ministra de França*

"L'Assemblea Nacional mai havia tingut una configuració així durant la Cinquena República. Aquesta situació és un risc per a França, davant els reptes nacionals i internacionals que hem d'encarar. Treballarem des de demà per construir una majoria d'acció. No hi ha cap alternativa a aquest Reagrupament per garantir al nostre país l'estabilitat i per fer les reformes necessàries."

Caldrà veure si l'Ensemble de Macron busca aquesta majoria amb NUPES o amb els Republicans, la dreta tradicional francesa, que ha quedat situada en quarta posició, amb 78 diputats.


Sense majoria parlamentària

Emmanuel Macron ha seguit els resultats de les legislatives des de l'Elisi, però no hi ha hagut reaccions del president de la república. A l'última part de la campanya s'hi havia implicat clarament i havia demanat una majoria sòlida als francesos, però no l'ha aconseguit.

Fins ara, Macron ha pogut governar amb la comoditat de tenir la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional, però la situació ha canviat aquest diumenge.

Els francesos han limitat el seu poder i ho tindrà complicat per tirar endavant les reformes que projecta. És el cas de la reforma de les pensions de jubilació, que l'esquerra i els sindicats rebutgen de ple.


Canvis al govern

15 membres del govern de Macron es presentaven en aquestes legislatives i el president ja va deixar clar que, si no guanyaven l'escó en joc a les seves circumscripcions, quedarien fora de l'executiu.

Per un marge estret, la primera ministra, Élisabeth Borne, ha aconseguit ser elegida a la circumscripció de Calvados, a Normandia, i, per tant, pot continuar en el càrrec.

La debacle d'Ensemble afectarà alguns ministres, com la titular de la cartera de Salut, Brigitte Bourguignon, que ha perdut l'escó.


La participació

Com ja va passar a la primera volta de diumenge passat, no han votat ni la meitat dels 48 milions de francesos convocats a les urnes, però com a mínim no s'ha arribat a un rècord d'abstenció, com es temia.

La participació ha estat molt baixa, del 46%, tres punts per sobre del que hi va haver fa cinc anys. L'abstenció ha estat, per tant, del 54%.

S'han elegit els 577 diputats de l'Assemblea Nacional i, a diferència d'aquí, a França no hi ha llistes tancades, sinó que els electors de cada circumscripció trien qui volen que els representi.

ARXIVAT A:
EleccionsFrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut