Els ministres francesos reunits avui a l'Elisi
Els ministres francesos reunits aquest dilluns a l'Elisi (Reuters)
ANÀLISI

França inaugura un govern amb data de caducitat 

Primer Consell de Ministres a l'Elisi del govern de Michel Barnier, que el Nou Front Popular amenaça de censurar perquè el considera il·legítim

Enllaç a altres textos de l'autor Isabel Galí, , redactora de la secció d'Internacional de TV3

Isabel Galí i Izard

Corresponsal a París de TV3 i Catalunya Ràdio

@isagali

La data de caducitat no es coneix, però és implícita. El nou govern de Michel Barnier s'ha constituït finalment amb un primer Consell de Ministres liderat per Emmanuel Macron a l'Elisi que ha durat 35 minuts.

Però aquest és un govern que el Nou Front Popular amenaça de censurar a l'Assemblea Nacional, per considerar-lo il·legítim. I que per aquesta raó depèn, doncs, d'un Reagrupament Nacional (RN) que si bé s'absté de moment a secundar una moció, no la descarta. "Estem alerta i exigirem resultats en temes de seguretat, immigració i poder adquisitiu", ha dit el vicepresident del grup parlamentari de RN, Sébastien Chenu.

Influir és la prioritat principal de l'extrema dreta lepenista, de moment. I en aquesta ocasió han aconseguit que Macron acceptés un primer ministre i un ministre de l'Interior --Bruno Retailleau-- que coincideixen ideològicament amb ells en matèria migratòria, que és el seu camp de batalla i de recol·lecta de vots.  

En aquest sentit, l'escena de traspàs de carteres al palau Beauvau, seu del Ministeri de l'Interior, ha estat més que significativa. Gérald Darmanin, el ministre sortint, ha explicat al seu discurs que el seu pare li va recomanar que es posés el cognom matern de gran.

"Em dic Gérald Moussa Darmanin. Si hagués conservat el meu primer cognom mai hauria arribat a ser alcalde de Tourcoing."

L'origen àrab del seu pare i avis mai l'havia esgrimit. Darmanin ha estat un ministre de l'Interior dur amb la immigració irregular, que ha aplicat amb fermesa les ordres d'expulsió de ciutadans no francesos amb casos oberts per petits delictes. Però avui el missatge de Darmanin anava dirigit al seu successor, el fins ara senador d'Els Republicans més conservador de la cambra alta.  


Retailleau, al front d'Interior

Bruno Retailleau encarna la línia més dura de la dreta republicana en matèria d'immigració. En aquests darrers anys com a senador se l'ha sentit sovint lamentar-se pel "caos migratori", relacionar sense pudor immigració amb inseguretat i parlar públicament dels "francesos de paper", per diferenciar-los dels que ell deu considerar francesos "verdaders". També es va posicionar en contra del projecte de llei de Macron perquè, segons ell, "encoratjava la immigració clandestina".  

Ara Retailleau és ministre de l'Interior i per tant responsable, també, de la cohesió nacional. Darmanin li estava dient: acceptarà els francesos siguin d'on siguin? Si Retailleau s'ha sentit al·ludit, no ho ha expressat. Sí que ha estat clar en el seu objectiu: segons ell, el missatge que els francesos van donar amb els resultats de la primera volta de les legislatives, guanyada pel Reagrupament Nacional, és clar: "Volen més ordre. Ordre al carrer i ordre a les fronteres."

"Serà la política de la majoria nacional: amb tres prioritats que retindreu fàcilment: la primera, restablir l'ordre; la segona, restablir l'ordre. La tercera, restablir l'ordre."

Emmanuel Macron flanquejat pel noi ministre de Justícia, Didier Migaud, i el nou titular d'Interior, Bruno Retailleau
Emmanuel Macron flanquejat pel nou ministre de Justícia, Didier Migaud, i el nou titular d'Interior, Bruno Retailleau (Reuters)

Un missatge de fermesa que respon a una estratègia política de l'ala més conservadora d'Els Republicans que ell representa i que coincideix de ple amb la de l'extrema dreta de Marine Le Pen.  

Emmanuel Macron ha dit als 39 ministres i ministres delegats que formen el nou govern Barnier que els ajudaria a triomfar. Barnier mateix va dir aquest diumenge a la televisió pública que no hi haurà cohabitació, sinó cooperació amb la presidència.

Una cosa i l'altra, combinades, fan pensar que Macron ha signat avui la dissolució del moviment polític que va crear el 2017 i que està retornant França a la vella política d'abans, aquella que ell sempre tant ha criticat.  

ARXIVAT A:
FrançaEmmanuel Macron
Anar al contingut