Fòbia a les agulles: "Apago la tele perquè no ho puc suportar"

TV3 en redueix les imatges als telenotícies per no contribuir a un augment de l'ansietat de les persones amb aquesta patologia

Ferran MorenoActualitzat

"M'agafen atacs de pànic, em poso molt nerviosa, histèrica, no és només plorar, hiperventilo". És el testimoni de la Míriam Freixas, de 36 anys. Té hematofòbia, és a dir, fòbia a la sang, i explica que ha caigut rodona en diverses ocasions.

Per ella, veure agulles a la televisió de manera continuada un cop ha començat el pla de vacunació ha suposat un problema. "He optat per apagar la tele, mirar plataformes o llegir, perquè no ho puc suportar."

L'hematofòbia que pateix és pràcticament indissociable de la belonefòbia, fòbia a les agulles, o la tripanofòbia, fòbia a les injeccions. En el seu cas, va estar dels 17 als 33 anys evitant fer-se una analítica.

La Míriam Freixas té hematofòbia (Ferran Moreno/CCMA)

"La persona fòbica evita les agulles o veure sang perquè és incapaç de fer-ho", explica Júlia Pascual, psicòloga sanitària. "En el moment que ho observa, perd el control totalment."

Pascual apunta que l'ansietat que tenen no és una ansietat adaptativa, que permet estar alerta davant de possibles perills, sinó patològica. Aquesta porta la persona a tenir atacs de pànic.

Per aquest motiu, TV3 ha decidit, des de fa unes setmanes, reduir el nombre d'imatges als telenotícies en què apareixen les agulles de les vacunes. Per Pascual aquesta decisió és un encert, però defensa que eliminar-les completament seria un error.

"Ja està bé que les persones amb fòbia a les agulles vegin a la televisió alguna imatge i que tinguin certa incomoditat, perquè així poden decidir-se a buscar una solució al seu problema. Si no s'exposen a allò que els provoca la por, no només es mantindrà, sinó que creixerà."

La fòbia a les agulles podria arribar a les 700.000 persones a Catalunya (Efe / Martin Alipaz)

D'un temps ençà, al Sergi Sabaté, de 33 anys, veure agulles ja no li provoca l'impacte que rebia a l'inici de la vacunació contra el coronavirus. Però continua havent de desviar la mirada cada cop que surten imatges de punxades als informatius.

També continua amb por de marejar-se quan li toca fer-se una analítica. Ha buscat una estratègia per despistar la ment i rebaixar la tensió: "Busco la complicitat de l'infermer. L'aviso que vull fer-ho estirat, que no m'expliqui res del que farà, i jo canto."

El Sergi Sabaté també pateix quan li toca fer-se una analítica (Ferran Moreno/CCMA)

Alguns estudis apunten que entre el 10 i el 15% de les persones tenen fòbia a les agulles. A Catalunya, per tant, la xifra podria arribar a les 700.000 persones.

Segons la psicòloga Júlia Pascual, aquest tipus de fòbies es pot tractar i solucionar en poques sessions. "El pacient ho ha de tenir clar: por evitada, por incrementada. En canvi, por afrontada, por eliminada."

Ella fa un tipus de teràpia que rep el nom de breu-estratègica, i assegura que amb una desena de sessions pot normalitzar la situació del pacient.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut