Flors morades trenquen el color marró del desert d'Atacama (Reuters/Rodrigo Gutiérrez)

Flors inusuals en ple hivern al desert d'Atacama, el més sec del planeta

La floració primerenca en aquest indret de Xile no es veia des de fa una dècada i es deu a les pluges inusuals de les darreres setmanes

RedaccióActualitzat

Les dunes de sorra del desert d'Atacama de Xile, el més sec del planeta, s'han cobert de flors blanques i morades en els últims dies, gràcies a les inusuals pluges que hi ha hagut, quan és ple hivern a l'hemisferi sud.

Des del 2015 que no es veia un fenomen comparable, tan primerenc, perquè la floració només arriba a la primavera, quan coincideixen la pluja i la temperatura necessàries per fer créixer les llavors. 

El desert més sec del món ha florit aquest hivern (Reuters/Rodrigo Gutiérrez)

Turistes i habitants de poblacions veïnes han rebut amb sorpresa l'espectacle natural que a vegades es pot admirar a partir del setembre. En els últims 40 anys hi ha hagut una quinzena de floracions, segons una anàlisi recent de la Pontifícia Universitat Catòlica de Xile.

Des del govern xilè han fet una crida als visitants perquè no facin malbé les flors, ja que per xarxes s'han vist algunes imatges de persones que no respecten l'espai natural.

La floració afecta una zona de diversos quilòmetres quadrats. "Encara no és prou extensa perquè es pugui considerar oficialment com una aparició del desert florit, però s'esperen més pluges, que podrien fer florir una àrea més àmplia", segons el biòleg César Pizarro, que dirigeix la conservació de la biodiversitat de la Corporació Forestal Nacional (CONAF) a Atacama, una organització del govern xilè.

Flors primerenques al desert d'Atacama (Reuters/Rodrigo Gutiérrez)

L'aparició primerenca de les flors a Atacama s'explica per les pluges, però també pels "núvols baixos molt intensos que hi ha hagut a la regió, que han mullat aquestes superfícies cada nit i han contribuït a activar les plantes", segons Pizarro.

ARXIVAT A:
Xile
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut