La Fiscalia colla un testimoni de Forcadell: "Va condemnar els fets violents del 20S?"
El fiscal Jaime Moreno, al costat de Consuelo Madrigal, aquest dimecres al Tribunal Suprem
Madrid

La Fiscalia colla un testimoni de Forcadell: "Va condemnar els fets violents del 20S?"

Marchena ha admès algunes protestes de les defenses, però n'ha rebutjat d'altres

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest dimecres al matí s'ha reprès el judici del procés amb les declaracions dels últims testimonis dels més de 400 que hauran comparegut davant del tribunal.

Tots són testimonis demanats per les defenses, que la Fiscalia i l'Advocacia de l'Estat han aprofitat per intentar provar els delictes que fonamenten les acusacions.

 

Els "incidents violents" del 20S

L'exresponsable de xarxes socials de Carme Forcadell, Jordi Martínez, aquest dimecres al Tribunal Suprem


El moment més intens ha estat l'interrogatori del fiscal Jaime Moreno a Jordi Martínez, responsable de xarxes socials de Carme Forcadell quan era presidenta del Parlament.

Moreno ha preguntat al testimoni pels tuits publicats al compte de Forcadell el setembre i octubre del 2017, per exemple, si s'hi va condemnar els "incidents violents" del 20S, en referència als famosos cotxes de la Guàrdia Civil.

L'advocada de Forcadell, Olga Arderiu, que n'havia demanat el testimoni i l'ha interrogat abans, ha considerat que el fiscal s'estava "extralimitant" i ha protestat.

El president del tribunal, Manuel Marchena, però, ha considerat que les preguntes del fiscal eren pertinents:

Moreno: "Quan vostès tenen coneixement que hi ha hagut cotxes danyats, hi va haver en algun moment algun tuit o alguna referència a la condemna d'aquests incidents violents del 20 de setembre, alguna referència als cotxes o que la secretària judicial sortís a dos quarts d'una, hi va haver alguna condemna d'aquest tipus?"

Martínez: "No, perquè no teníem constància tampoc de l'estat dels cotxes fins entrada la nit."

Moreno: "Dic els dies següents."

Martínez: "Que jo recordi, no."

Moreno: "Recorda si la senyora Forcadell va donar les gràcies a Cuixart, a Sànchez, als estudiants, als 15 detinguts i als Mossos, als mitjans de comunicació?"

Martínez: "On ho va dir, això?"

Arderiu: "Amb la vènia. Entenc que el fiscal s'està extralimitant dels temes que he tret jo."

Marchena: "El que passa, senyora Arderiu, és que el testimoni ha estat presentat i ha estat justificada la seva pertinença a partir de la proximitat amb la senyora Forcadell, que fins i tot és l'encarregat i ha estat remès a preguntes seves, de tot el que és la comunicació de la senyora Forcadell amb les xarxes Per aquest motiu aquestes preguntes la sala, en principi, les estimi pertinents."

Arderiu: "El que passa és jo no he fet ni una pregunta sobre xarxes socials. Ho dic perquè entenc que aquí s'està extralimitant. He preguntat sobre actes concrets."

 

 

"Donava les gràcies a la gent que va anar a votar"

Marchena ha insistit, i Arderiu ha fet constar la "respectuosa protesta" per l'interrogatori del fiscal. Martínez ha assegurat que molts dels tuits que feia els supervisava Forcadell, però que molts altres els publicava ell directament.

Moreno li ha preguntat per un tuit de l'1-O, Martínez ha admès que l'havia escrit ell, i ha negat que hagués agraït l'incompliment d'una ordre judicial:

Moreno: "El tuit de l'1 d'octubre a les 14.39: ‘Gràcies a tots els que han fet possible aquesta jornada, moltes gràcies', aquest tuit el va escriure vostè o el va escriure la senyora Forcadell?"

Martínez: "El vaig escriure jo."

Moreno: "I donava les gràcies a les persones que havien impedit que es complís una ordre judicial?"

Martínez: "No, donava les gràcies a la gent que va anar a votar."


El testimoni ha assegurat que un tuit que l'escrit d'acusació de la Fiscalia situa el matí del 20S en realitat el va publicar ell per iniciativa pròpia la tarda d'aquell dia, i ha atribuït l'error a la mateixa aplicació de Twitter.

Protesta d'Arderiu acceptada

Marchena, però, sí que ha admès la protesta d'Olga Arderiu quan el fiscal intentava preguntar Ricard Gené, exmembre del secretariat de l'ANC, sobre els fets del 20S.

L'advocada ha argumentat que n'havia demanat el testimoni pel període en què va coincidir amb Carme Forcadell a l'ANC, fins al maig del 2015, i que el 20S no hi està inclòs.

L'exmembre del secretariat de l'ANC Ricard Gené aquest dimecres al Tribunal Suprem


A Arderiu li ha calgut insistir, perquè Marchena no ha entès la seva protesta i el fiscal continuava preguntant a Gené pel 20S:

Moreno: "Hi va haver el 20 de setembre una concentració que va ser convocada per ANC?"

Gené: "Jo sé que hi va haver una concentració el 20 de setembre..."

Arderiu (l'interromp): "S'està..."

Marchena (també l'interromp): "Té raó. Evitem la confusió sobre qui va convocar aquesta reunió. Formuli la pregunta que li acaba de formular i suprimeixi l'incís final."

Moreno: "Vostè va tenir coneixement de la convocatòria del 20 de setembre?"

Arderiu: "Senyoria, jo he preguntat pels anys en què ell va estar en el secretariat de l'ANC, que és fins a maig de 2015. Està preguntant per 20 de setembre."

Marchena: "Té raó. Centrem-nos exclusivament en els períodes cronològics que ha manejat la defensa. És que s'ha basat exclusivament en això. Si és tan amable..."

Moreno: "Pel 2015 no tinc cap interès. No tinc més preguntes."

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut