Un comboi de tropes prorusses a la zona de Donetsk, a la ciutat de Volnovakha (Reuters / Alexander Ermochenko)

Fins a quin punt està tocat l'exèrcit rus a Ucraïna? Ball de xifres per la propaganda

Els EUA parlen de 7.000 soldats russos morts i el Ministeri de Defensa rus va informar de 498 defuncions el 2 de març i no ha actualitzat la xifra
Redacció
TEMA:
Ucraïna

Les agències d'intel·ligència dels Estats Units calculen que més de 7.000 soldats russos haurien mort en les tres setmanes de la invasió d'Ucraïna. Les baixes, asseguren, estarien minvant molt l'efectivitat dels atacs de les tropes russes, que consideren que estan sota mínims.

Afirmen que són estimacions "conservadores" i aprofiten l'avinentesa per dir que és una xifra de morts similar a les baixes que va patir l'exèrcit nord-americà a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan acumulades durant 20 anys.

Actualment, les mateixes fonts estimen que hi ha en combat més de 150.000 militars russos, dels quals entre 14.000 i 21.000 estarien ferits. També el Ministeri de Defensa del Regne Unit creu que les forces russes estan estancades en tots els fronts.

El canceller alemany, Olaf Scholz, s'ha reunit en les últimes hores amb el secretari general de l'OTAN. Ha responsabilitzat Vladímir Putin de les morts dels joves soldats russos:

"És important que a Rússia se sàpiga el destí d'aquests joves. Tothom ha de saber que el president Putin és l'únic responsable de la seva mort i de les seves ferides."

El Pentàgon diu que una taxa de baixes així pot fer que algunes unitats de l'exèrcit rus siguin incapaces de combatre. A més, també diuen que almenys tres generals haurien mort, i citen fonts de funcionaris ucraïnesos, de l'OTAN i de la mateixa Rússia.

És molt complicat fer un recompte oficial de morts i ferits de tots dos bàndols del conflicte entre Rússia i Ucraïna i continua havent-hi una batalla informativa.

 

Rússia reconeix menys de 500 baixes

Però quants integrants de l'exèrcit rus han mort a Ucraïna, segons el seu govern? El Ministeri de Defensa rus va informar el 2 de març que 498 soldats hi havien perdut la vida i la xifra oficial no s'ha actualitzat des de llavors.

La propaganda impregna tots els bàndols. Les dades de Kíiv, en paraules del president Volodímir Zelenski, són a l'altre extrem. Han xifrat en més de 9.000 els soldats russos morts.

Una gorra russa a terra, prop de Kíiv (Reuters/Thomas Peter)

El Kremlin insisteix parlar d'una "operació militar especial" per "desnazificar" Ucraïna i es nega a utilitzar conceptes com guerra o invasió. En cada comunicat oficial, asseguren que les operacions militars es desenvolupen segons "el pla previst".

Hi ha un control ferri sobre els mitjans de comunicació i els canals públics no informen sobre la majoria de les víctimes i minimitzen la destrucció. A Rússia, informar sobre qualsevol dada que no sigui oficial pot ser perseguit penalment.  

Costos econòmics per a Rússia i per al món

A banda dels enormes costos humans, els econòmics són també rellevants. De fet, els mercats es preparen per encarar una possible situació de fallida de Rússia. Al marge dels bloquejos i de les rondes de sancions que els imposa Occident, cada dia d'ofensiva militar té un cost milionari.

L'impacte de la guerra afecta els mercats de tot el món, amb pèrdues a la borsa i preus desbocats en petroli, gas i matèries primeres agrícoles.

Els últims discursos del president Vladímir Putin serveixen per preparar els russos per a anys d'aïllament econòmic. Si cal, ell diu que el país s'autoabastirà. L'exaltació patriòtica augmenta, a les portes del vuitè aniversari de l'annexió russa de Crimea.

 

ARXIVAT A:
Vladímir Putin Ucraïna Volodímir Zelenski Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut