Finançament singular o eleccions: l'ultimàtum d'ERC al PSC a l'inici d'una setmana clau

Queden menys de deu dies perquè acabi el termini fixat pels republicans per arribar a un acord d'investidura

RedaccióActualitzat

Comença una setmana decisiva en les negociacions per tancar l'acord d'investidura. A ERC i al PSC els queden només uns dies per esgotar el termini que es van marcar els republicans per tenir un pacte encarrilat. "A finals de juliol s'acaba el temps", va avisar la secretària general d'ERC, Marta Rovira.

Per tant, s'espera que aquesta setmana hi hagi reunions de màxim nivell, que continuen sent secretes, per mirar de començar a tancar les carpetes prioritàries.

Els socialistes es mantenen en la discreció, mentre que els republicans no amaguen que hi ha hagut avanços en les negociacions, tot i que encara els semblen insuficients.

Per ERC, el focus continua en el finançament, i aquest dilluns, en un article publicat a La Vanguardia, llança un nou ultimàtum als socialistes: "Sense un pas endavant clar i decisiu cap a la sobirania fiscal no hi haurà cap acord d'investidura possible."

"I aquest pas de gegant no pot ser un consorci entre la Generalitat i l'Estat en una operació de maquillatge perquè tot continuï igual. I tampoc poden ser noves promeses de finançament que mai acaben de concretar-se."

Els signants de l'article --Marta Rovira, Josep Maria Jové, Marta Vilalta, Juli Fernàndez i Oriol López-- insisteixen en un "finançament singular que avanci cap a la plena sobirania fiscal", basat en una "relació bilateral" amb l'Estat i la recaptació i gestió de tots els impostos.

"Si no fos així, respectuosament ens aixecarem de la taula i els convidarem a buscar les majories alternatives amb les quals vulguin compartir i definir el nou cicle polític", adverteixen els republicans.

A més de pactes en matèria de finançament, en els pròxims dies també es podrien desencallar acords pendents amb els socialistes en qüestions de traspassos o inversions.

En paral·lel, continuen també les negociacions entre el PSC i els Comuns, amb l'accent posat en l'habitatge, la sanitat i l'educació.

El possible retorn de Puigdemont

I, en l'horitzó, hi ha l'acte que Carles Puigdemont té previst celebrar dissabte que ve a la Catalunya Nord. Una cita programada amb motiu del quart aniversari de Junts, però que podria impactar de ple en les negociacions. 

A hores d'ara, Puigdemont assegura que tornarà per a la investidura, a risc de ser detingut, però sense concretar com ho farà.

Només hi ha una certesa: el calendari. Si es vol evitar la repetició electoral, haurà de ser abans del 26 d'agost.

 

 

ARXIVAT A:
ERCMarta RoviraPSCSalvador IllaCarles PuigdemontJunts
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut