
Fi de la primera fase de l'alto el foc a Gaza entre Israel i Hamas: i ara què passarà?
Aquest dissabte s'arriba a l'últim dia de l'anomenada primera fase de l'alto el foc a Gaza sense cap certesa sobre la continuació de l'acord
Aquest dissabte es compleixen les sis setmanes de la primera fase previstes en l'acord d'alto el foc al qual van arribar Hamas i Israel per aturar la guerra a Gaza.
Durant aquests 42 dies, ambdós actors del conflicte s'han intercanviat ostatges i presoners, com preveia el pacte, a l'espera d'iniciar les negociacions per a la segona fase.
Tot i que l'acord preveia que la segona etapa es començaria a negociar el 16è dia de treva, aquestes negociacions no van arribar.
El darrer dia de la primera fase de l'alto el foc arriba, doncs, sense que cap de les dues parts hagi clarificat què passarà si s'esgota la primera fase sense cap acord de com continuar.
Israel vol estendre la primera fase; Hamas vol iniciar la segona
La segona fase de l'acord hauria d'incloure l'alliberament de la resta d'ostatges israelians, així com de més presoners palestins, i l'avançament cap a la fi permanent de la guerra.
L'equip negociador d'Israel desplaçat al Caire, Egipte, ha expressat la seva voluntat d'estendre aquesta primera fase durant sis setmanes més, segons fonts egípcies.
Durant aquesta extensió, segons les demandes d'Israel, Hamas hauria d'entregar tres ostatges cada setmana a canvi de l'alliberament de palestins retinguts per Israel.
Però Hamas no vol estendre la primera fase de l'acord i demana passar a la segona, com es va pactar al gener.
El grup armat ha demanat en un comunicat que la comunitat internacional pressioni Israel per entrar en la segona fase de l'acord "sense cap retard ni vacil·lació".

80% de la franja arrasada
L'últim dia de la primera fase coincideix amb l'obertura del mes sagrat del ramadà a Gaza. Els qui preguen, es concentren en les poques mesquites que queden dempeus, com la d'Al-Omari, arrassada i recomposta per a l'ocasió.
A Khan Yunis, al sud, els palestins han decorat el que queda de les seves cases, les runes. I és que l'exèrcit israelià ha esborrat del mapa el 80% de les construccions de la franja, entre habitatges i infraestructures.
Segons càlculs de la revista mèdica The Lancet, hi ha 70.000 morts directes per impacte, el 60% dones, criatures i gent gran.
33 ostatges i prop de 2.000 presoners
Durant les sis setmanes d'aquesta primera fase, Hamas ha entregat a Israel 33 ostatges israelians.
D'aquests, vuit han mort durant els mesos de captivitat o en l'atac del 7 d'octubre del 2023 que va propiciar la invasió israeliana de Gaza.
A canvi, Israel ha alliberat prop de 2.000 palestins de les seves presons, alguns dels quals havien estat condemnats a cadena perpètua.
Durant l'atac del 7 d'octubre, Hamas va capturar 251 ostatges a Israel i des d'aleshores n'han alliberat 147. Entre aquests hi ha els cossos de dos soldats israelians morts en la guerra del 2014 i dos homes capturats el 2014 i el 2015.
Es calcula que, actualment, Hamas encara té 59 ostatges, dels quals 35 es creu que han mort.
- ARXIVAT A:
- IsraelGuerra a GazaGaza