Fer mindfulness durant l'embaràs, un aliat per reduir preeclàmpsies i baix pes del nadó

L'Hospital del Mar és el primer de l'estat a introduir aquesta tècnica, que ha demostrat tenir beneficis per a la mare i per al nadó, abans, durant i després del part

Actualitzat

Practicar durant l'embaràs tècniques per a una atenció plena, el que es coneix com a "mindfulness", no només ajuda a millorar la salut mental de les dones i el benestar del nadó, sinó que també s'ha demostrat que redueix les patologies obstètriques, com la preeclàmpsia, o el baix pes del nadó en néixer i la mort sobtada. 

A Catalunya, gairebé una de cada cinc dones veu afectada la seva salut mental durant l'embaràs. És per això que, cada vegada més, s'incorporen aquestes tècniques en dones gestants, com ara ha fet l'Hospital del Mar de Barcelona

És el primer centre de l'Estat que posa en marxa un programa d'aquest tipus. Des de principis d'any, el Servei d'Obstetrícia i Ginecologia del centre ha format nou llevadores en aquesta tècnica, que s'ha incorporat en moltes classes de prepart. 

Les classes d'atenció plena també es fan de forma grupal en les classes de preparació al part (Hospital del Mar)

Beneficis de l'atenció plena en la gestació

Els beneficis de practicar l'atenció plena s'han demostrat tant per a la mare com per al nadó abans, durant i després del part, segons els bons resultats obtinguts en altres països com Anglaterra, el Canadà i Austràlia. 

Georgina Picas Bernadell, llevadora i cap del Programa d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva Hospital del Mar, destaca la reducció de les complicacions obstètriques:

"Ajuda a millorar la salut de la dona i la salut del fetus. De quina forma? Per exemple, ajuda a reduir la prematuritat i s'ha vist en un estudi recent que ajuda que hi hagi menys nadons que neixen amb baix pes."

Concretament, es redueixen en un 26% les complicacions com la preeclàmpsia i en un 29% els casos de nadons prematurs o amb baix pes.

Però ara l'evidència científica ha demostrat altres efectes positius en el desenvolupament del nadó.

Els trastorns mentals durant l'embaràs i el postpart presenten una elevada prevalença. "L'embaràs és un moment vital, de molts canvis, en què les dones poden sentir malestars com pors o estrès, i un increment de trastorns com l'ansietat i la depressió", diu Picas.

 

"És una cosa que ja et quedes"

Els tallers de mindfulness, que s'han posat en marxa un cop per setmana, entrenen les mares i les seves parelles en l'atenció plena i la consciència. La tècnica vol ajudar a reduir l'estrès i l'ansietat que es poden patir durant l'embaràs i ser una alternativa als fàrmacs, que no es poden administrar durant la gestació.

L'Iris, embarassada de 24 setmanes, i el seu company Adrián, és la primera vegada que practiquen mindfulness. "M'ho prenc com una oportunitat. Una manera de frenar i parar el ritme del dia a dia, de la feina, i tenir dues hores i mitja per concentrar-te en tu, en el nadó, en l'embaràs, i viure-ho d'una manera diferent", diu ella. "Des de no fa gaire als homes ens involucren cada cop més en el tema del part i crec que és important, no de cara a ajudar la teva parella, sinó també per a tu mateix", afegeix ell.

La Mireia, també a la meitat del seu embaràs, diu que conèixer aquesta tècnica l'ha ajudat en la seva rutina: "A vegades, quan et despertes, ho utilitzes o en qualsevol situació del teu dia a dia i és una cosa que ja te la quedes".

Nou llevadores ja han estat formades per dirigir la pràctica del mindfulness a les embarassades (Hospital del Mar)

Alícia Rubio, una de les llevadores formades en mindfulness, destaca que és una eina molt útil per abordar i prevenir la depressió postpart.

"Hem fet molta feina a la part més emocional --per exemple, en la depressió postpart--, que ningú coneixia i molta gent patia, i això és com el següent procés: connectarem amb nosaltres."

"El mindfulness se'ns presenta com una intervenció segura i eficaç en aquest moment", afegeix Georgina Picas. 

En aquest sentit, la llevadora coordinadora del servei, María Mamblona, apunta que "estem segurs que la implementació d'aquest programa tindrà un efecte positiu en la vivència del part i el postpart. Serà molt interessant poder estudiar l'impacte de l'entrenament amb mindfulness en el puerperi, l'etapa més vulnerable per a la dona durant la maternitat".

Formació de llevadores

L'objectiu de la formació en l'entrenament del mindfulness és proporcionar als i les professionals una nova eina per poder millorar el benestar de la mare, l'atenció al nadó i les relacions interpersonals de manera simultània.

Les classes de formació i tallers pràctics s'han fet amb la col·laboració de formadors especialitzats, i també amb l'assistència de dones embarassades, seguint un programa d'intervenció psicoeducativa de reducció d'estrès a través del mindfulness, creat a la facultat de Medicina de la Universitat de Massachusetts, als Estats Units. 

L'equip de llevadores de l'Hospital del Mar formades en mindfulness (Hospital del Mar)

Ara, l'entrenament en mindfulness s'ofereix tant a les consultes individuals com als tallers grupals de ioga, de preparació al naixement i de postpart per a embarassades, tant de l'hospital com dels diferents centres d'atenció primària de la seva àrea d'influència. I s'espera que durant la tardor s'iniciaran els tallers específics centrats en aquesta tècnica.

A banda del mindfulness, les dones que segueixen el seu embaràs a l'Hospital del Mar també tenen a la seva disposició altres activitats destinades a millorar el seu estat físic i mental, com són tallers de ioga i d'exercici físic adaptat a embarassades.

ARXIVAT A:
SalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut