Un drogoaddicte al carrer, als Estats Units
Un drogoaddicte al carrer, als Estats Units

Fentanil, l'opiaci 50 vegades més potent que l'heroïna que fa estralls als Estats Units

El 2020 van morir de sobredosi 100.000 persones, un 30% més que l'any anterior; la gran majoria per haver-se pres drogues mesclades amb fentanil

Actualitzat

Als Estats Units, a la pandèmia de la Covid, s'hi suma una altra epidèmia, la dels opiacis, que torna a reflotar amb força. El 2020 van morir de sobredosi prop de 100.000 persones, un 30% més que l'any anterior.

La gran majoria per haver-se pres drogues mesclades amb fentanil, un opiaci 50 vegades més potent que l'heroïna, encara més addictiu i econòmic i que està fent estralls a pobles i ciutats nord-americans.

Per veure les dimensions de la crisi, podem comparar Catalunya amb l'estat de Maryland, ja que tots dos tenen una població semblant. Si l'últim any a Catalunya van morir 226 persones per sobredosi, a Maryland van ser 2.799, dotze vegades més. O el que és el mateix, a Catalunya moren cada setmana quatre drogoaddictes, mentre Maryland ho fan 52.

La ciutat més gran de Maryland, Baltimore, és una metròpolis en decadència de més de dos milions i mig de persones. Aquí, la imatge de drogoaddictes al carrer és habitual. La crisi provocada per la Covid va portar més gent a les drogues, alhora que molts addictes van trobar les portes de centres d'assistència i tractament mig tancades.  

En Xesco Reverter, corresponsal de TV3 als Estats Units, hi ha viatjat per conèixer el problema. Hi ha conegut en Deban, a qui han ressuscitat tres cops de sobredosi. Ho han fet amb un antídot en forma d'esprai nasal anomenat Narcan, que reverteix a l'acte la sobredosi.

La gent el porta a sobre o el té a casa per quan es topi amb algú a punt de morir. És la manera de lluitar contra contra el fentanil, que segons explica en Darryl Burrell, exdrogoaddicte de l'ONG Bmore Power, és una droga com mai s'havia vist:

"El fentanil és instantani, la reacció és més forta que l'heroïna. No dura gaire i en vols més. És molt barat, 3 dòlars en lloc de 10, i és més addictiu."

Aquest és el reportatge de Xesco Reverter:

 

 

ARXIVAT A:
DroguesEstats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut