Un drogoaddicte al carrer, als Estats Units

Fentanil, l'opiaci 50 vegades més potent que l'heroïna que fa estralls als Estats Units

El 2020 van morir de sobredosi 100.000 persones, un 30% més que l'any anterior; la gran majoria per haver-se pres drogues mesclades amb fentanil
Actualitzat
TEMA:
Drogues

Als Estats Units, a la pandèmia de la Covid, s'hi suma una altra epidèmia, la dels opiacis, que torna a reflotar amb força. El 2020 van morir de sobredosi prop de 100.000 persones, un 30% més que l'any anterior.

La gran majoria per haver-se pres drogues mesclades amb fentanil, un opiaci 50 vegades més potent que l'heroïna, encara més addictiu i econòmic i que està fent estralls a pobles i ciutats nord-americans.

Per veure les dimensions de la crisi, podem comparar Catalunya amb l'estat de Maryland, ja que tots dos tenen una població semblant. Si l'últim any a Catalunya van morir 226 persones per sobredosi, a Maryland van ser 2.799, dotze vegades més. O el que és el mateix, a Catalunya moren cada setmana quatre drogoaddictes, mentre Maryland ho fan 52.

La ciutat més gran de Maryland, Baltimore, és una metròpolis en decadència de més de dos milions i mig de persones. Aquí, la imatge de drogoaddictes al carrer és habitual. La crisi provocada per la Covid va portar més gent a les drogues, alhora que molts addictes van trobar les portes de centres d'assistència i tractament mig tancades.  

En Xesco Reverter, corresponsal de TV3 als Estats Units, hi ha viatjat per conèixer el problema. Hi ha conegut en Deban, a qui han ressuscitat tres cops de sobredosi. Ho han fet amb un antídot en forma d'esprai nasal anomenat Narcan, que reverteix a l'acte la sobredosi.

La gent el porta a sobre o el té a casa per quan es topi amb algú a punt de morir. És la manera de lluitar contra contra el fentanil, que segons explica en Darryl Burrell, exdrogoaddicte de l'ONG Bmore Power, és una droga com mai s'havia vist:

"El fentanil és instantani, la reacció és més forta que l'heroïna. No dura gaire i en vols més. És molt barat, 3 dòlars en lloc de 10, i és més addictiu."

Aquest és el reportatge de Xesco Reverter:

 

 

ARXIVAT A:
Drogues Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut