Una dècada de relacions tenses entre la monarquia i la Generalitat que arriba a la fi

Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès han tingut friccions constants amb el monarca des que, fa més de 10 anys, es va posar en marxa el procés independentista

Aitor Álvarez/Xavier CaraltóActualitzat

El president de la Generalitat, Salvador Illa, i el rei Felip VI, han coincidit aquest dijous al vespre a Barcelona en un acte institucional amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica a la ciutat.

Tot fa preveure que aquesta trobada servirà per escenificar la fi de les tenses relacions que hi ha hagut l'última dècada entre la Generalitat i la casa reial espanyola.

Artur Mas i Joan Carles I, el gener del 2011 a Madrid (ACN)

Joan Carles I, Artur Mas i la consulta del 9N

La primera fricció la van protagonitzar Artur Mas i Joan Carles I el 2012: llavors van coincidir en un acte després que Mas hagués anunciat la consulta del 9N i el rei l'hagués qualificat de "quimera".

Joan Carles crida Mas al seu costat i aquest ho rebutja i trencant el protocol que els situava l'un al costat de l'altre. Va ser l'inici d'una constant de males relacions entre les dues institucions, que es va aguditzar en els mesos àlgids del procés.

Felip VI i Artur Mas en un homenatge a les víctimes de la tragèdia de Germanwings, el 2015 (ACN)

Quatre anys més tard, amb nou rei i president, Felip VI es va negar a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li comuniqués la investidura de Carles Puigdemont.

La va instar a fer-li arribar aquesta informació per escrit, i trencava així una tradició històrica que havia portat a La Zarzuela tots els presidents del Parlament, fossin del partit que fossin. 


Felip VI, Carles Puigdemont, el 17A i l'1-O

Tot i això, Felip VI i Puigdemont coincideixen diversos cops a les portes de l'1 d'octubre amb total normalitat. Per exemple, a la ciutat del president, a Girona, on al juny del 2017 es fan per últim cop, fins ara, els premis de la Fundació Princesa de Girona.

Els anys posteriors, l'Ajuntament ha negat a La Zarzuela qualsevol espai del municipi per celebrar l'acte. El 2018 es van fer a Mas Marroch, una finca propera a Girona propietat dels germans Roca. En anys posteriors s'han fet a Barcelona i enguany s'han celebrat a Lloret de Mar.

Felip VI, Mariano Rajoy i Carles Puigdemont, l'agost del 2017 en l'homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Europa Press)

L'última trobada amb Puigdemont és a la manifestació de condemna dels atemptats del 17 d'agost, en què les entitats independentistes reparteixen pancartes contra la monarquia

La tensió va en augment i la situació esclata amb el discurs del rei després del referèndum, en què assegura que l'1 d'Octubre és "la culminació d'un inacceptable intent d'apropiació de les institucions històriques de Catalunya".

Puigdemont li respon: "Voldria adreçar-me directament a sa majestat en la llengua que sé que entén, coneix i que parla. Això no. Amb la seva decisió d'ahir vostè va decebre molta gent a Catalunya, que l'aprecia".

El rei a la inauguració del Mobile en ple 155

Quan encara no s'ha elegit nou president de la Generalitat, després de les eleccions convocades pel 155, el rei torna a Catalunya per a la inauguració del Mobile, el febrer del 2018.

Al carrer s'organitzen manifestacions, un fet que es va repetint en les futures visites del monarca a Catalunya. A l'acte institucional, el president del Parlament evita saludar Felip VI.

Dos mesos després, l'entrega de despatxos als nous jutges que es fa cada any a Barcelona, perquè l'escola judicial és a la capital catalana, és el primer acte en què no hi ha cap representant de la Generalitat.

Felip VI i Quim Torra en una visita al Saló de l'Automòbil, el maig del 2019 a Barcelona (ACN)

Els equilibris de Quim Torra per evitar Felip VI

Al juny, el boicot a la monarquia s'oficialitza amb la presidència de Quim Torra, que assegura: "Ni jo ni cap membre del govern no assistirà a cap acte convocat per la monarquia espanyola". 

Només unes hores després, Torra i Felip VI coincideixen a la inauguració dels Jocs Mediterranis de Tarragona. Torra es passa dies dubtant sobre si anar-hi o no, però ho acaba fent després de rebre pressions del territori.

El president li entrega l'informe del síndic de greuges sobre els ferits de l'1 d'octubre. Poc abans, Torra visita el grup de manifestants que rebutja la presència del rei.

Quim Torra donant a Felip VI l'informe sobre els ferits de l'1-O, el juny del 2018 a Tarragona (ACN)

L'any següent, al Mobile, Torra evita el besamans en la inauguració, però no deixa d'assistir als actes i es fotografia al costat del rei, com dicta el protocol.

Els equilibris són constants, per intentar combinar dos objectius: evitar al màxim el contacte amb el monarca, però alhora no deixar d'estar present, com a president de la Generalitat, en esdeveniments importants per al país.

Aragonès planta el rei en l'aniversari de la Seat

Una de les plantades més polèmiques la protagonitza Pere Aragonès quan està en funcions de president, amb Torra destituït per la justícia, per les pancartes del balcó de Palau.

Pere Aragonès i Felip VI, el maig en una de les últimes trobades en què van coincidir (Europa Press)

Aragonès no assisteix a la visita a Seat pel seu 70 aniversari, perquè hi va el rei. Li plouen crítiques des del món polític i econòmic, per considerar que està deixant de representar la institució en un acte important d'una empresa cabdal del país.

Ja com a president, Aragonès flexibilitza la postura. Evita la salutació en actes com el Mobile, però comparteix taula després al sopar inaugural amb Felip VI. I aquest abril, poc abans de plegar, visita, al costat del rei, aquest cop sí, la planta de Seat a Martorell.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàFelip VIQuim TorraCarles PuigdemontPere AragonèsArtur MasSalvador Illa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut