Foto família Feijóo i presidents autonòmics del PP
La trobada s'ha fet al palau dels Ducs de Pastrana, al centre de Madrid (Europa Press/Marta Fernández)

Feijóo fa pinya amb els barons contra el finançament singular: "Busca finançar el procés"

El líder del PP sí que està d'acord que les comunitats necessiten millorar el finançament, però defensa negociar una reforma de manera multilateral

RedaccióActualitzat

El finançament singular pactat per a Catalunya ha portat el líder del PP a reunir, aquest divendres, tots els seus barons autonòmics, una dotzena, per exhibir, novament, una imatge d'unitat en contra.

"Sí que és necessari un nou model de finançament i sí que són necessaris més recursos per a totes les comunitats, però l'acord entre el govern i l'independentisme no millora el finançament dels serveis públics. El que es busca és el finançament del procés", ha dit Alberto Núñez Feijóo, en una compareixença des del palauet on s'ha fet la trobada, el dels ducs de Pastrana, al centre de Madrid.

Hi han assistit deu presidents autonòmics del PP --tots menys la balear Marga Prohens, que hi ha enviat el seu número dos--, així com el vicepresident canari, Manuel Domínguez, i el president de la ciutat autònoma de Ceuta, Juan Jesús Vivas. Segons Feijóo, "tots s'estimen la seva terra", però "hi ha una cosa comuna: els principis constitucionals, la vocació de servei, la lleialtat institucional i la nació".

Amb aquest argument ha defensat la necessitat d'aturar el que anomena la "quota independentista" i tractar la reforma del finançament de manera multilateral, com una conferència de presidents, la qual ha tornat a reclamar. Per a Feijóo, ha de ser un fòrum "lliure de sospites i profits ideològics per part de l'independentisme, o personals per part dels socialistes, i en què tots els espanyols puguin sortir guanyant".

Alhora, en una declaració signada, els populars s'han compromès a no negociar-lo de forma bilateral amb el govern espanyol, sinó "entre tots". Un nou model que, segons ha defensat el líder del PP, ha de ser "multilateral, amb més recursos, que des del règim comú atengui les necessitats de cada territori i amb atenció especial a la sanitat pública".

Isabel Díaz Ayuso parla des d
Ayuso ha comparegut després de la reunió (EFE/J.P. Gandul)


Ayuso: "No caurem en la trampa de Sánchez"

Així tenen pensat traslladar-l'hi en les reunions bilaterals amb tots els presidents autonòmics que Pedro Sánchez té previst convocar, i a què la madrilenya Isabel Díaz Ayuso anunciava fa uns dies que no volia assistir sense una trobada prèvia dels líders de les comunitats.

Aquest divendres hi ha insistit: "Mentre no hi hagi una reunió de tots els presidents autonòmics, en conferència de presidents, en consell de política fiscal, no caurem en la trampa de Sánchez per parlar per parts sobre el que és de tots". Segons ella, perquè "ens enganyaran".

També ha reivindicat la convocatòria d'una conferència de presidents el líder de l'executiu andalús, Juanma Moreno: "No acceptarem bilateralitat i actuarem amb respecte institucional, que vol dir que anirem a parlar, també amb el president del govern, però del que ens importa als andalusos i als espanyols: la igualtat i la solidaritat".

Per la seva banda, el president valencià, Carlos Mazón, ha posat èmfasi en la reclamació d'un fons transitori d'anivellació, que exigeix que s'activi ja, mentre no es negociï i implanti un nou model de finançament. "És urgent, és necessari i és irrenunciable per a nosaltres", ha dit.

ARXIVAT A:
PPFinançament autonòmicAlberto Núñez Feijóo
Anar al contingut