Alguns alumnes hauran de fet una hora de trajecte per anar a l'institut assignat

Famílies vulnerables de Nou Barris denuncien que els donen plaça d'ESO a 1 hora de casa

Demanen una solució a prop de casa perquè aquest fet pot afavorir l'absentisme, i si renuncien a la plaça perden la beca

Actualitzat

Famílies de la zona nord de Nou Barris han denunciat que als seus fills els han adjudicat plaça de primer d'ESO en centres escolars a una hora o més del seu domicili, quan queden places lliures als de la zona.

Es tracta de famílies amb pocs recursos a les quals se'ls aplica el pla de xoc del Consorci d'Educació contra la segregació escolar que té l'objectiu d'evitar que un mateix centre acumuli molts alumnes vulnerables. Les famílies demanen al Corsorci una solució a prop de casa.

Aquesta situació afecta una vintena d'alumnes de Ciutat Meridiana o Vallbona, la perifèria de la perifèria de Barcelona, que veuen com l'any que ve hauran de començar l'ESO a un institut que és molt lluny d'on viuen, com és el cas de la filla de la Sílvia Flores.

"La meva filla ha d'agafar el metro fins al tren, el tren fins a Fabra i Puig i el metro fins a Sant Andreu, i després caminar una estona"

Els envien lluny perquè els centres del barri han esgotat les places per a alumnes amb necessitats socioeconòmiques, una distribució que es fa dins del pla contra la segregació escolar.


Perill de perdre la beca

De moment, les famílies han fet la reclamació contra l'assignació d'institut, però no es poden concertar visites presencials i, en molts casos, aquestes famílies tenen problemes per fer-ho telemàticament. "Ens quedem a la porta fins que surti algú i ens atengui perquè crec que tenim tot el dret. Per què ens ofereixen el pla de xoc, si després envien les criatures on ells volen?", diu la Rakelvis Feliz, mare d'un dels alumnes afectats.

La Ruth Condori és una altra mare que no pot acompanyar el seu fill tan lluny:

"No sé com organitzar-me perquè un el tinc a la guarderia, l'altre al  Ferrer i Guàrdia i l'altre a la  Sagrada Família, i no puc arribar allí."

Les afectades són famílies vulnerables que veuen perillar l'ajuda econòmica. "El Consorci ha dit que en cas de no fer la matriculació en l'institut que ens han assignat, no ens donen el pla de xoc, no ens donen la beca", afegeix Silvia Flores. I el mateix els havien dit als directors dels quatre centres de primària del barri: l'escola Ferrer i Gùardia, l'Elisenda Montcada, la Mestre Morera i la Ciutat Comtal.

 

 

La majoria són alumnes vulnerables econòmicament i que, dins aquest pla de xoc tenen plaça assignada pel Consorci d'Educació, que paga totes les despeses escolars.

Entre les ajudes hi ha la gratuïtat del servei de menjador, les quotes de sortides i colònies, ajuts als llibres de text i material, entre d'altres com les activitats extraescolars esportives a primer d'ESO i les activitats d'estiu.

Per la seva banda el Consorci, com ha explicat a TV3, Manel Díaz, cap dels serveis de gestió del procés d'escolarització del Consorci, s'estudiarà cada cas:

"No ho plantegem d'aquesta manera... Al final hi ha tota una sèrie de famílies que han acabat assignades d'ofici, nosaltres farem l'anàlisi particular cas per cas, i en funció del que veiem en cada cas, buscarem el consens amb la família i es farà una assignació concreta."

 

 

El perill de l'absentisme

Els directors de les quatre escoles de la Zona Nord de Nou Barris també reclamen al Consorci una rectificació, perquè, com diu Toni Camacho, director de l'Escola Ferrer i Guàrdia, s'hi afegeix un altre perill, l'absentisme:

"De fet a alguns ja els hi costa, anar al col·le, perquè tenen problemes i, sobretot, si és tan lluny, si és a una hora de casa. No és fomentar l'absentisme, però al final, sí que veus que hi ha alumnes absentistes."

La seva presidenta de les Associacions Federades de Famílies d'Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, reclama que el Consorci faci una avaluació dels resultats del pla de xoc en relació amb els casos d'abandonament prematur per aquesta situació. Assegura que ja fa uns tres anys que passa i que per reduir la segregació en alguns centres el que s'acaba fent és "desarrelar" aquests estudiants.

 

 

ARXIVAT A:
Educació PobresaMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut