Esquelet d'apatosaure exposat al castell de Dampierre en Yvelines, aquest dimecres a França
Esquelet d'apatosaure exposat abans de subhastar-lo, aquest dimecres a Dampierre en Yvelines, a França (EFE)

Exposen a França el dinosaure més gran mai posat a la venda, que se subhastarà al novembre

És un apatosaure de 21 metres de llargada, el 80% dels ossos de l'esquelet són originals i té una valoració d'entre 3 i 5 milions d'euros

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Es diu Vulcain, és l'esquelet d'un apatosaure que va viure fa 150 milions d'anys al que ara és Nord-amèrica, està valorat en entre 3 i 5 milions d'euros, i el subhastaran d'aquí a quatre mesos a París.

Les seves dimensions el converteixen en l'esquelet de dinosaure més gran que ha arribat mai al mercat privat: pesa 2 tones i fa 21 metres de llargada i 4 i mig d'alçada.

Per donar-lo a conèixer aquesta setmana el deixaran exposat al pati del castell de Dampierre en Yvelines, a 40 quilòmetres de París, on rebrà les visites dels que vulguin coneixe'l de prop.


Trobat a Wyoming, extret a França

L'esquelet de Vulcain el van descobrir el 2018 els propietaris d'un ranxo a Wyoming, als Estats Units, mentre feien estudis geològics, i es va trigar 3 anys a desenterrar les pedres amb els ossos fossilitzats.

Després de desenterrar-les, les van transportar travessant l'Atlàntic a una empresa especialitzada a prop de Marsella, que va dedicar 2 anys més a extreure els ossos de les pedres en què estaven atrapats.

Esquelet d'apatosaure exposat abans de subhastar-lo, aquesta setmana a Dampierre en Yvelines, a França (EFE)

Gràcies a aquesta feina laboriosa i a haver trobat els ossos tots junts, n'han pogut aprofitar el 80%, entre els quals el 50% dels del crani, que són més difícils de recuperar, i el 20% restant els han fabricat en resina imprimint-los en 3D.

Com a comparació, Nicolas Tourment, responsable de la recuperació, destaca que un apatosaure que està exposat a Nova York té només el 20% dels ossos originals i a més, de 4 exemplars diferents.


Un castell que reobre amb un dinosaure al pati

Tourment ho ha explicat al diari Echo Républicain, que també ha entrevistat al propietari del castell de Dampierre en Yvelines, on s'ha instal·lat l'esquelet del dinosaure i on estarà exposat fins al novembre.

És Francky Mulliez, de la família propietària de les cadenes Auchan i Decathlon, que va comprar el castell el 2018, quan portava 5 anys tancat, i ara el torna a obrir a les visites públiques coincidint amb l'exposició de Vulcain.

Es tracta, doncs, de fer coincidir els dos esdeveniments perquè es potenciïn l'un a l'altre: atreure el màxim de públic durant l'estiu i alhora mantenir l'expectació davant la subhasta prevista per al novembre.

La valoració ara mateix és d'entre 3 i 5 milions d'euros, però el preu de venda podria arribar a ser molt més alt, si tenim en compte algunes de les subhastes fetes els últims anys d'esquelets equivalents.

Un T-Rex, venut per 27 milions

El preu més alt que s'ha pagat mai són 27 milions d'euros l'any 2020: els va pagar el museu d'Abu Dhabi per un esquelet sencer de Tyrannosaurus rex subhastat per la casa Christie's a Nova York.

I un any després, una casa de subhastes de París va vendre per 6,6 milions d'euros l'esquelet de Big John, un triceratops que va viure fa més de 60 milions d'anys també als Estats Units, com Vulcain.

De la venda d'aquest se n'encarregaran dos especialistes també de París, Collin du Bocage i Florent Barbarossa, que han dit que estan emocionats per encarregar-se d'una subhasta d'aquesta magnitud.

Un dels potencials compradors és el propietari del castell on s'exposa, que és molt aficionat als dinosaures, i que ja va aspirar a comprar l'esquelet de Big John, però el preu el va fer tirar enrere.

Vulcain, però, no és l'esquelet de dinosaure més gran conegut: el de dimensions més notables és el braquiosaure Oskar, exhibit al Museu d'Història Natural de Berlín, a Alemanya, que fa 13 metres d'alçada.

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut