Èxode d'ucraïnesos cap a Europa, que es prepara per a l'arribada de refugiats

Milers de persones abandonen les principals ciutats d'Ucraïna fugint de la guerra i busquen refugi en zones més rurals o fora del país

RedaccióActualitzat

L'atac de Rússia ha desfermat el pànic entre la població d'Ucraïna. A la capital, Kíev, els veïns han sortit en massa per carreteres i carrers i els accessos s'han col·lapsat. Les tropes russes avancen ràpidament en direcció a la capital i ja hi serien a pocs quilòmetres.

Segons l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR), al voltant de 100.000 persones han fugit de casa seva a Ucraïna i milers han abandonat el país.

Moltes persones tenen la percepció que en zones rurals i en segones residències estaran més protegides i s'afanyen a traslladar-s'hi.

Unes altres volen sortir d'Ucraïna i refugiar-se en països fronterers, dins de la Unió Europea. Sobretot, a les veïnes Hongria, Polònia, Eslovàquia i Romania. És per això que la Unió Europea es prepara per afrontar una onada de refugiats.

Romania, que preveu acollir més de mig milió de persones, i Polònia són els dos països que més quilòmetres de frontera comparteixen amb Ucraïna i els que esperen més refugiats, que ja han començat a arribar a la frontera, entre la incertesa i la desesperació de veure com la guerra pot destruir casa seva.

Fins a la passada matinada, la població no creia que Rússia seria capaç de bombardejar-los, però tot ha canviat després que Vladímir Putin ha anunciat l'operació militar i hi han arribat les primeres explosions.

Les sirenes antiaèries avisaven a la matinada i, després, es desencadenava el col·lapse a les sortides de la ciutat amb cues a les benzineres, als caixers automàtics i riuades d'ucraïnesos amb maletes i objectius diversos.

Milers de persones fugint de l'atac per carretera, ja que l'espai aeri civil ha quedat tancat. En aquest vídeo de TV3 es poden sentir diversos testimonis que parlen de resistència i desesperació:

 

Les imatges de cotxes atrapats a les carreteres que surten de la capital, Ucraïna, no han cessat durant el dia. També de famílies que travessen per diferents punts fronterers a peu o que intenten fugir amb tren o autobús:

Cues per sortir de Kíev
Cues per sortir de Kíev (EFE / Serguei Dolzhenko)
Gent a punt de travessar a peu la frontera entre Polònia i Ucraïna (Reuters)
Una estació d'autobusos de Kíev aquest dijous (Reuters/Volodymyr Petrov)
La gent consulta els horaris de tren a l'estació central de ferrocarril per intentar sortir de Kíev (Reurters / Volodímir Petrov)
Una mare amb el seu fill a la ciutat fronterera de Medyka, a Polònia (Reuters/Bryan Woolston)
Una dona amb maleta passa per un control de militars ucraïnesos que vigilen un edifici governamental (Reuters/Umit Bektas)
L'estació central de tren de Kíev amb la gent intentant sortir de la capital (Reuters/Volodymyr Petrov)
Gent esperant en una parada d'autobús (Reuters/Umit Bektas)
Des de primera hora del matí, els ciutadans de la capital d'Ucraïna han col·lapsat les carreteres de sortida de la ciutat (Reuters)
Col·lapse de trànsit per la sortida de cotxes de Kíev aquest dijous al matí (Reuters)
Una família arriba a Polònia, al límit fronterer
Una família arriba a Polònia, al límit fronterer, després d'haver hagut de fugir d'Ucraïna (Reuters)
Una parella arriba a Polònia després de fugir d'Ucraïna
Una parella arriba a Polònia després de fugir d'Ucraïna (Reuters)
Una família creua a peu la frontera d'Ucraïna amb Polònia (Reuters/Kacper Pempel)
Una família creua la frontera entre Ucraïna i Polònia
Una família creua la frontera entre Ucraïna i Polònia (Reuters)
ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut