Fum procedent d'un bombardeig de l'aviació israeliana, aquest dilluns al sud del Líban (Europa Press)

Èxode al Líban en el tercer dia d'atacs d'Israel, que ja han matat almenys 558 persones

Aquesta matinada de dimarts ha bombardejat una trentena de punts de la vall de la Bekaa, i milers de libanesos intenten fugir de les zones de guerra
Redacció Actualitzat
TEMA:
Líban

L'exèrcit d'Israel ha continuat bombardejant el Líban durant la nit de dilluns a dimarts, principalment a l'est del país, a la vall de la Bekaa, afegint més víctimes mortals a les gairebé 500 dels bombardejos de diumenge i dilluns.

En concret, la xifra cap a migdia d'aquest dimarts hora catalana era ja de 558 morts, entre els quals 50 nens i 94 dones, mentre que ja hi havia 1.800 persones ferides.

Aquestes xifres les ha donat en roda de premsa Firas Abiad, ministre de Salut Pública del Líban, que ha afegit que dos centres sanitaris i 14 ambulàncies i vehicles de bombers també han estat objectius dels bombardejos:

"Això és una prova de la brutalitat dels atacs de l'enemic israelià."


30 bombardejos a la vall de la Bekaa

Dels bombardejos n'ha informat a primera hora l'agència estatal de notícies del Líban, segons la qual els han fet avions de combat israelians, que han atacat una trentena de punts de la vall de la Bekaa:

"Els bombardejos agressius han continuat durant la nit i fins a primera hora del matí en pobles i ciutats de Baalbek, amb edificis i barris residencials com a objectiu del seu foc i destrucció."

Aquesta agència ha afirmat que "famílies senceres han perdut la vida sota la runa", i que als ferits els han portat als hospitals de la vall.

Nens i joves buscant entre la runa d'un edifici bombardejat per Israel, aquest dimarts a Al Aqbieh, al sud del Líban (EFE)

Unicef reclama que s'aturi l'ofensiva

A mig matí l'Unicef, organisme de l'ONU dedicat a la protecció dels infants, ha dit que en els bombardejos d'Israel d'aquests 3 dies al Líban han mort almenys 35 nens, una xifra sensiblement inferior a la que ha donat posteriorment el govern libanès.

La xifra de 35 nens morts l'ha donada Ettie Higgins, portaveu de l'Unicef al Líban, que ha afegit que els nens desapareguts sota la runa dels edificis destruïts són encara molts més, i ha reclamat que s'aturi l'ofensiva:

"Qualsevol escalada del conflicte serà absolutament catastròfica per tots els nens del Líban, sobretot els que són al sud del país i a la vall de la Bekaa".

Mentrestant, milers de libanesos intenten fugir de les zones on Israel està bombardejant més intensament, principalment del sud del país, i han embussat amb els seus cotxes les carreteres principals.

Autopista embussada amb milers de cotxes que intenten fugir cap al nord, aquest dilluns al sud del Líban (EFE)

El primer ministre se'n va a Nova York

Per la seva banda, el primer ministre del Líban, Najib Mikati, ha anunciat per sorpresa que aquest mateix dimarts viatjarà a Nova York, on aquests dies se celebra l'Assemblea General de l'ONU.

El motiu és, precisament, la situació crítica que viu el país, que fa anys que és camp de batalla de l'enfrontament entre els exèrcits d'Israel i Hezbollah, un conflicte que els últims dies s'ha desbocat i amenaça de convertir-se en guerra oberta:

"Davant dels esdeveniments actuals, el primer ministre ha decidit anar a Nova York per fer més contactes i, per tant, se suspèn la reunió del Consell de Ministres prevista per a les 11 del matí."

Precisament França, membre permanent del Consell de Seguretat de l'ONU, ha demanat una reunió urgent d'aquest organisme per abordar el que està passant al Líban, cosa que també han demanat altres països, com és el cas de Turquia.

Marxar del Líban, cada vegada més difícil

Una de les conseqüències lògiques de la situació és que molts països estan recomanant als seus ciutadans que no viatgin al Líban, i als que hi viuen o hi són ara, que marxin.

És el cas d'Espanya, que aquest dilluns, a través de l'ambaixada a Beirut, ja ho ha recomanat als 900 ciutadans espanyols que es troben al país, i ha informat que té preparat un pla d'evacuació per a quan calgui.

Una evacuació que cada vegada serà més difícil, principalment perquè moltes companyies aèries estan suspenent els vols al país: és el cas d'EgyptAir, Royal Jordanian, Qatar Airways o Air Arabia.

Per la seva banda, el grup alemany Lufthansa ha estirat tres setmanes més la suspensió dels vols de les seves companyies a Israel i a l'Iran, suspensió que va decidir començar fa una setmana.

 

 

ARXIVAT A:
Israel Guerra a Gaza Líban Hezbollah
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut