El monstre del llac Ness, un misteri a punt de resoldre's
Fotografia falsa del monstre del llac Ness del 1934

Existeix el monstre del llac Ness? Recerca sense precedents per descobrir-ho

Aquest cap de setmana, un operatiu amb un centenar de voluntaris busca proves de l'existència de la criatura

Dissabte, 26 d'agost, a les nou del matí (hora escocesa). Aquests són el dia D i l'hora H de l'operació de recerca més ambiciosa de la història de proves de l'existència del monstre del llac Ness, a Escòcia, una criatura de la qual es parla des del segle VI tot i que no es va fer popular fins al segle XX.


100 voluntaris i tecnologia avançada

A partir d'aquesta hora 100 voluntaris es posaran en marxa, tots ells equipats amb telèfon mòbil, buscant senyals de vida a la riba del llac, mentre des de casa seva altres voluntaris miraran atentament les diferents imatges de quatre webcams situades a punts estratègics del llac.

A l'operació de recerca, que durarà tot el cap de setmana, també es faran servir drons tèrmics per detectar cossos i objectes calents a l'aigua, un hidròfon per detectar senyals acústics i càmeres submarines per rastrejar els possibles moviments de la criatura, coneguda com "Nessie".

La recerca, que sens dubte serà un bon reclam turístic, ha estat organitzada pel recentment renovat Centre del Llac Ness, un centre que recull tota la informació sobre aquesta llegenda i l'exposa al públic, juntament amb l'organització Loch Ness Exploration. El director de l'operatiu és Iain Stewart, geòleg escocès i presentador de programes científics a la BBC anglesa.


Estudis i fotografies de la suposada criatura

Són diverses les fotografies que mostrarien una criatura d'una espècie desconeguda al llac. L'any 1972 un equip dirigit per l'advocat Robert Rines va obtenir unes imatges subaquàtiques que suggerien la presència d'un animal prehistòric, però com totes les anteriors no han estat donades per bona. En aquest cas, en detectar que havien estat modificades per ordinador.

Fotografia subaquàtica presa per Robert Rines l'any 1972
Fotografia subaquàtica presa per Robert Rines l'any 1972 (Wikimedia Commons)

Hi ha molts estudis sobre la possible existència de "Nessie", que han extret les seves dades de l'anàlisi de la biomassa del llac Ness, les possibles mides de la criatura o el material genètic trobat, per arribar a la conclusió que podria ser real. L'últim és d'aquest estiu mateix, i afirma que podria ser una anguila.

El llac Ness és una de les grans masses d'aigua d'Escòcia, a les Terres Altes. L'aigua és dolça, fresa i fosca, té una superfície de 56 quilòmetres quadrats, una longitud de 35 quilòmetres i una fondària de 230 metres. Potser massa extensió per a una recerca d'un sol cap de setmana.

ARXIVAT A:
Escòcia
Anar al contingut