Exàmens en ple confinament: Les dificultats de les universitats per avaluar els alumnes
El més difícil és avaluar les pràctiques que han de ser presencials, i es busquen fórmules o que es puguin fer recuperacions abans de final de curs
Hi ha universitats que, més enllà de fer classes a distància, han començat a fer exàmens per internet per avaluar els estudiants en un curs suspès presencialment a causa del confinament pel coronavirus. Els mitjans tècnics permeten garantir que no es copia. Però més difícil és avaluar les pràctiques que han de ser presencials. Es busquen fórmules per fer-ho possible.
El president de la Generalitat, Quim Torra, es reuneix aquest divendres amb els rectors de les universitats catalanes per videoconferència. Sobre la taula hi ha com salvar el curs. Una de les principals preocupacions és com garantir una avaluació justa i com s'han de fer els exàmens a distància. Algunes facultats ja han començat a provar-ho.

La facultat de Telecomunicacions ha fet, aquest dijous, els seu primer examen per internet: un examen de tercer curs. Però, com assegurar-se que els alumnes no copien? Havien de connectar la càmera de l'ordinador i la càmera del mòbil, posat a distància i sense poder tocar-lo. El professor, el catedràtic de 'lUPC Javier Rodríguez Fonollosa ho veia tot i també el que passava al document de l'examen.
"És un document de Google que deixa constància de cada minut, de quins són els canvis que s'han fet, de manera que és relativament fàcil detectar si hi ha hagut alguna irregularitat. També els exàmens estan personalitzats de manera que tenien dades diferents cadascun d'ells."
I en aquesta línia treballen totes les universitats després de Setmana Santa, per fer classes i també exàmens virtuals. I alguns, com el professor de l'Escola d'Enginyeria Sergi Robles hi estan trobant algun avantatge.
"Estic pensant en algunes vegades que hem anul·lat classes per exemple perquè hi ha hagut una forta nevada i alumnes o professors no podien desplaçar-se, ara estem preparats com a universitat."

Però el principal problema per als alumnes com Judith Beltran, estudiant d'Enginyeria de Dades, són les pràctiques.
"Els laboratoris que fèiem de manera presencial és el què ens està costant una mica més perquè ara no tenim el suport d'un professor per preguntar-li els dubtes, ho hem de fer a través d'un mail."

Des del Ministeri i la Generalitat, es recomana que, si l'alumne ja ha fet la meitat de les pràctiques, la resta es puguin convalidar amb treballs o seminaris. Les que no es puguin fer de cap manera virtualment, es podrien fer al juny si la pandèmia ho permet. Maria José Figueras, de l'Associació catalana d'universitats públiques, espera que hi hagi temps per fer recuperacions.
"Tothom té l'esperança que tinguem un període en el que puguem fer una recuperació, encara que fos ràpida, d'aquestes pràctiques."
Les universitats també demanaran més beques per als alumnes que no disposin d'ingressos per culpa de la pandèmia, i que si han suspès una assignatura per l'actual situació, no se'ls apliqui el recàrrec quan s'hi tornin a matricular.

- ARXIVAT A:
- Coronavirus Educació