Cel de pluja a Fornells de la Selva
Cel de pluja a Fornells de la Selva (Narcís Guinó Palol)

Pedra, un esplai evacuat i caiguda de la temperatura pel fugaç episodi de tempestes

Els Bombers han evacuat un esplai a Espolla i a Vallter i Camprodon cinc excursionistes, d'un grup de dotze, amb símptomes d'hipotèrmia

RedaccióActualitzat

Nit i matí complicats en algunes comarques pel mal temps. Les tempestes han obligat a activar el pla Inuncat i han deixat pedregades al Pirineu i pluja intensa a la Costa Central i al litoral de Girona. A Espolla, a l'Alt Empordà, un esplai ha hagut de ser evacuat d'una zona d'acampada. I a Vallter i Camprodon cinc excursionistes, d'un grup de dotze, amb símptomes d'hipotèrmia.

Les tempestes també han provocat problemes a Rodalies i ha fet baixar plenes algunes rieres del Maresme. També ha enxampat a alguns conductors a l'AP-7.

L'entrada d'un front fred en plena canícula ha fet baixar les temperatures prop de 20 graus en algunes zones, principalment a les comarques de Girona i al Pirineu.


Esplai evacuat

Segons informen els Bombers, l'esplai --amb una seixantena de persones entre infants i monitors-- hi estava acampat quan de matinada s'ha vist sorprès pel fort temporal de vent.

El vent ha fet volar algunes tendes. Els Bombers han rebut l'avís a les 5.40 del matí. Amb vehicles lleugers i el suport dels Mossos d'Esquadra han traslladat els infants i joves --d'entre 6 i 16 anys-- i els monitors fins a un local municipal del poble per precaució. No hi ha hagut ferits.


Evacuats 5 excursionistes per símptomes d'hipotèrmia

Els Bombers també han evacuat aquest matí cinc excursionistes d'un grup de dotze del pla de Guillem, al Canigó, que han demanat ajuda després de tenir símptomes d'hipotèrmia.

El grup, que ha passat la nit al ras amb mantes tèrmiques, ha avisat els serveis d'emergència al matí. S'han activat dos helicòpters, efectius dels GRAE i una unitat del SEM, que els han pogut localitzar i evacuar. L'evacuació no ha estat fàcil, ja que en el moment en què havien d'aterrar els helicòpters hi havia tempesta.

Tres persones han estat traslladades a Vallter, on el grup havia deixat els vehicles, i les altres dues a Camprodon. Un cop ateses pel SEM, han pogut tornar a casa, ja que tots estaven fora de perill. La resta del grup no ha estat evacuat i ha continuat la travessa.

Els Bombers no han confirmat si se'ls farà pagar el rescat o no, perquè cal veure si hi havia avís de mal temps a la zona concreta del Conflent on es trobaven o si han comès cap imprudència.


Una seixantena de platges prohibides al bany

El pas del front ha estat acompanyat d'entrada de vent de mestral i tramuntana que afecta l'estat de la mar. Per aquesta raó s'ha prohibit el bany a diverses platges de la Costa Brava i el Maresme, on oneja la bandera vermella a 61 platges

El mal temps també ha fet que es prohibeixi el bany també a les platges dels municipis de Calafell i el Vendrell, on també hi ha bandera vermella.

 

Finalment, tampoc està permès banyar-se a les platges de Sant Adrià del Besòs i Badalona, segons informa Protecció Civil. En aquest cas no és a causa del vent, sinó per la poca qualitat de l'aigua derivada de l'incendi del magatzem de productes químics de Polinyà que va provocar un vessament tòxic al riu Besos. 

De les 252 platges vigilades que hi ha a Catalunya, 61 tenen prohibit el bany (bandera vermella) i també n'hi ha 107 amb bandera groga, que indica que cal extremar les precaucions quan s'entra a l'aigua.


Talls a Rodalies

La línia R3 de Rodalies s'ha vist afectada per problemes de subministrament elèctric a la catenària fruit a l'episodi de pluges.

La línia que uneix l'Hospitalet de Llobregat i la Tor de Querol ha quedat interrompuda entre les estacions de Ribes de Freser i Planoles, però el tall no ha afectat cap comboi i la circulació ja s'ha restablert.

En canvi, continua tallada la circulació entre Manlleu i Centelles, per una averia que també hauria causat la pluja. Aquí sí, està funcionant un servei alternatiu per carretera en els dos sentits.

Pel que fa als 200 passatgers del tren que circulava quan ha fallat el subministrament elèctric, els bombers els han evacuat fins al baixador de Balenyà.


La pedra escombra les comarques del Pirineu

Les primeres tempestes han arribat de nit i ja en forma de pedregades al Pirineu. A l'Alta Ribagorça, la pedra sorprenia de matinada. A la Cerdanya, la tempesta també ha deixat aquestes precipitacions d'aigua i calamarsa a primera hora.

Cap a quarts de nou, el front de tempestes s'ha reactivat a la Catalunya Central, el litoral i les comarques de Girona. Aquesta situació es mantindrà fins a primera hora de la tarda.

Alguns conductors hi han topat en plena autopista AP-7, on la visibilitat ha quedat reduïda per un fort aiguat que ha descarregat a l'altura de Fornells de la Selva.

Aquestes són algunes de les imatges que han deixat les tempestes:


La pluja ha caigut al llarg del matí en diversos indrets de les comarques de l'Empordà, el Pla de l'Estany, la Selva, la Garrotxa, al Ripollès i Osona. Fins a mig matí, els registres més importants han quedat entre els 20 i els 30 litres per metre quadrat al Pirineu i al nord-est del país.

Al litoral, també hi ha arribat la pluja. Al Maresme, han baixat algunes rieres, com el torrent de Tossa d'Argentona o la riera de Lledoners de Canet de Mar. Avui, però, no hi ha baixat tanta aigua com altres vegades.
 

Caiguda general de la temperatura

La temperatura --amb l'excepció de la Costa Daurada, perquè en aquesta zona està activat l'avís per calor intensa-- ha baixat en poques hores més de deu graus en molts punts del país i les màximes previstes queden molt per sota dels valors caniculars.

A Torroella de Fluvià, la temperatura al migdia ha davallat 14 graus respecte a fa només 24 hores.

Pedra a Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva
Pedra a Sant Feliu de Buixalleu, a la Selva (Nicole Bové Arqué)

Alerta per temps violent

Protecció Civil demana a les zones afectades evitar els desplaçaments en vehicle, no aparcar en terrenys inundables i, sobretot, no travessar mai rius ni rieres on estigui plovent amb intensitat.

L'episodi de pluges ja va de baixa, però encara hi pot haver ruixats. Tot i l'alerta, de moment el 112 no ha rebut avisos d'importància. Tampoc s'ha sobrepassat el llindar de precipitació de l'alerta del pla Inuncat per pluges intenses (20l/m2 en 30 minuts) a tota la meitat nord de Catalunya, segons informa Protecció Civil.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut