Donald Trump, sa i estalvi després d'un atemptat durant un míting a Pensilvània

"He notat que la bala m'esquinçava la pell", ha explicat l'expresident a la seva xarxa social abans de fer una crida a la unitat dels nord-americans

Laura Almar / Laura Bernis / Juli RodésActualitzat

Passada la mitjanit als Estats Units, quan feia tot just sis hores que l'havien intentat assassinar durant un míting a Pensilvània, Donald Trump ha baixat amb aparent normalitat l'escala del seu avió privat, que acabava d'aterrar a l'aeroport de Newark, a tocar de Nova York.

A la pista, Trump ha saludat alguna persona abans de marxar, previsiblement, cap a la Torre Trump de Manhattan, on acostuma a fer nit quan és a Nova York.

Expectació a l'exterior de la Torre Trump després de l'atemptat (Reuters/David Dee Delgado)

L'expresident està sa i estalvi després que han disparat contra ell i l'han ferit a l'orella. Mentre estava parlant dalt de l'escenari s'han sentit diversos trets i s'ha vist com Trump es posava una mà a l'orella dreta i s'ajupia.

Agents del servei de seguretat ha pujat ràpidament a la tarima i per protegir-lo. Així ha estat el moment dels fets:


Uns segons més tard, se l'han emportat pel seu propi peu mentre ell saludava amb el puny alçat i amb sang a l'orella i a la cara.

Trump saluda els assistents al míting mentre el Servei Secret se l'emporta després de l'atemptat (Reuters/Brendan McDermid)
Agents del Servei Secret introdueixen Trump en un cotxe després de l'atemptat (Reuters/Brendan McDermid)

Trump ha estat traslladat a un hospital pròxim. El seu portaveu com a candidat republicà, Steve Cheung, ha informat que Trump estava "bé" i que l'estava examinant un equip de metges.

"L'expresident Trump agraeix als serveis de seguretat i dels primers auxilis la rapidesa d'acció durant aquest acte menyspreable. Ell està bé i està sent examinat en un hospital de la zona."  


La víctima mortal de l'atemptat contra Donald Trump és Corey Comperatore, un home de 50 anys que, segons ha explicat la seva família a Facebook, va morir quan intentava protegir altres membres de la família dels trets.
Corey Comperatore havia estat responsable del departament de Bombers voluntaris de Buffalo Township.

L'agressor era a una distància d'uns 130 metres de l'escenari on Donald Trump feia el discurs. Va disparar des d'una teulada que el servei secret --estranyament-- no havia pentinat, com estableixen els protocols de seguretat. 
 

"He notat la bala esquinçant-me la pell"

Al cap d'una mica més de dues hores, Trump ha publicat un missatge a Truth Social, la xarxa social posada en marxa per ell.

"M'han disparat una bala que m'ha perforat la part superior de l'orella dreta. He sabut que alguna cosa anava malament quan he sentit un brunzit, trets i immediatament he notat que la bala m'esquinçava la pell", explica, després de donar les gràcies al Servei Secret i a totes les forces de seguretat "per la seva ràpida resposta" a l'atemptat.


"És increïble que una cosa com aquesta pugui passar al nostre país", afegeix.


"No hem de permetre que el mal guanyi"

Aquest migdia, Trump ha fet un segon missatge que ha obert agraint les pregàries per ell i assegurant que "només Déu ha impedit que passés l'impensable"

"En aquest moment, és més important que mai que estiguem units i mostrem el nostre veritable caràcter com a nord-americans, mantenint-nos forts i determinats i no permetent que el mal guanyi", ha escrit Trump en un segon missatge a Truth Social que tanca fent referència a la convenció republicana que aquesta setmana que ve l'ha de convertir oficialment en candidat a la Casa Blanca: "Estimo realment el nostre país i us estimo a tots, i espero adreçar-me a la nostra gran nació aquesta setmana des de Wisconsin".

Fonts oficials han confirmat que l'autor de l'atac havia estat abatut per agents del Servei Secret. No ha estat fins hores més tard, passada la mitjanit als Estats Units, que l'han identificat com un jove de 20 anys anomenat Thomas Matthew Crooks.

L'escenari del míting de Trump, buit després de l'atemptat (Reuters/ Brendan McDermid)

També s'ha informat que ha mort una persona del públic, i que dues persones més han resultat ferides greus.

Des del primer moment, el Servei Secret ha investigat els fets com un possible intent d'assassinat.


Republicans i demòcrates condemnen l'atemptat

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha estat informat del tiroteig i, en una breu roda de premsa, ha condemnat la violència política: "Tothom ho ha de condemnar. Aquesta mena de violència no hi té cabuda, als Estats Units", ha dit en la seva compareixença, en què també ha explicat que ha intentat parlar amb Trump, però no li ha contestat perquè estava ingressat.

Els dos rivals en les eleccions del 5 de novembre sí que han pogut conversar telefònicament una mica més tard, segons ha informat la Casa Blanca. Biden també ha parlat amb el governador de Pensilvània, Josh Shapiro, i l'alcalde de Butler, Bob Dandoy.  

En una piulada a X, Biden ha celebrat que Trump estigués bé i ha dit que resava per ell i per totes aquelles persones del públic mentre espera tenir més informació:


Qui també ha denunciat la violència contra Trump ha estat l'expresident Barack Obama: "No hi ha cap mena de lloc per a la violència política en la democràcia."

"Encara no sabem exactament què ha passat, tots hauríem de sentir-nos alleujats pel fet que l'expresident Trump no hagi resultat greument ferit, i aprofitar aquest moment per tornar a comprometre'ns amb el civisme i el respecte a la nostra política."


El també expresident George W. Bush ha valorat el tiroteig com un "atac covard", ha mostrat el seu suport a Trump i ha donat les gràcies als equips del Servei Secret "per la seva ràpida resposta":


El president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, ha subratllat a X que "aquest és un acte de violència horrible en un míting pacífic" que "no té cabuda en aquest país i hauria de ser condemnat de manera unànime".


L'atemptat contra Trump ha tingut lloc en l'últim míting de l'expresident abans de la Convenció Nacional Republicana que s'obre aquest dilluns a Wisconsin i que ha de confirmar la seva nominació com a candidat republicà a les eleccions presidencials del 5 de novembre.

L'esposa de Donald Trump, Melania Trump, ha escrit una carta que ha publicat a les seves xarxes socials. A l'escrit, Melania qualifica de "monstre" l'autor de l'atemptat de dissabte contra el seu marit. Segons diu Melània, és "un monstre que va intentar anul·lar la passió de Donald, el seu riure, la seva inventiva, el seu amor per la música i la seva inspiració".

Solidaritat internacional

Nombrosos caps d'estat i de govern han condemnat aquest matí l'atemptat contra Trump i han expressat la seva solidaritat amb l'expresident nord-americà.

En un comunicat, Stéphane Dujarric, portaveu del secretari general de l'ONU, António Guterres, ha condemnat "inequívocament aquest acte de violència política".

Josep Borrell, alt representant exterior de la Unió Europea, ha fet una condemna "enèrgica" de l'atemptat i ha lamentat que "un cop més som testimonis d'actes de violència inacceptable contra representants polítics".  


Viktor Orbán, president d'Hongria, que aquest semestre exerceix la presidència rotatòria del Consell de la Unió Europea, ha fet un breu missatge a X en què diu que "en aquestes hores fosques" els seus pensaments i les seves pregàries són "amb el president Trump", amb qui s'havia reunit aquest dijous.


Jens Stoltenberg, secretari general sortint de l'OTAN, s'ha mostrat "en xoc" per l'intent d'assassinat de Trump i ha volgut remarcar que "la violència política no té cabuda en les nostres democràcies".


El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, s'ha mostrat "consternat" i ha dit que "violència com aquesta no té justificació ni cabuda enlloc del món".

En un segon missatge a X, en què recorda que aquesta setmana ha viatjat als Estats Units i ha signat acords de seguretat amb diversos països, afegeix que l'atemptat contra Trump "mostra els greus desafiaments globals a què s'enfronta la democràcia".


El govern rus, presidit per Vladímir Putin, ha parlat a través de la portaveu del Ministeri d'Exteriors, Maria Zakhàrova, que s'ha preguntat si "no seria millor finançar" la seguretat interna en comptes de "subministrar armes a Zelenski".

A més, ha fet una crida al govern dels Estats Units a "fer balanç de les seves polítiques d'incitació a l'odi contra els opositors polítics, els països i els pobles, i de patrocini del terrorisme".

Més tard, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha "condemnat fermament tota manifestació de violència en el marc de la lluita política".

Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin (Reuters/Maxim Shemetov)

També ha dit que "era evident" que la vida de Trump estava en perill, "després de nombrosos intents d'eliminar-lo de l'arena política" utilitzant "els tribunals" i el "descrèdit polític".

"No pensem en absolut que l'intent d'eliminar i assassinar Trump hagi estat organitzat per les autoritats actuals", ha volgut aclarir Peskov, de tota manera.

Des de Pequín, el Ministeri d'Exteriors ha emès un comunicat en què explica que "el president Xi Jinping ha expressat la seva compassió i la seva simpatia" a Trump.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha dit que l'atac a l'expresident nord-americà és "menyspreable" i ha afegit que "actes de violència com aquest amenacen la democràcia".


El president de França, Emmanuel Macron, que aquest diumenge presideix els actes institucionals del 14 de juliol, i els primers ministres del Regne Unit i d'Itàlia, Keir Starmer i Georgia Meloni, han emès missatges semblants.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una "condemna rotunda" de l'atemptat i ha dit que "la violència i l'odi no tenen cabuda en una democràcia".


Des de Pròxim Orient, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha escrit que la seva dona i ell estaven "en xoc" per l'atac contra Trump i que pregaven per la seva ràpida recuperació.


Mahmud Abbas, president de l'Autoritat Nacional Palestina, ha condemnat l'intent d'assassinat de Trump i ha remarcat que l'organització que encapçala "sempre rebutja la violència, el terrorisme i l'extremisme, vinguin d'on vinguin".

També ho han fet diversos líders africans.

"L'intent d'assassinat de l'expresident Trump és un cru recordatori dels perills de l'extremisme polític i la intolerància", ha declarat el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, abans d'afegir que "la violència política és l'antítesi de la democràcia".

El primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, i el president de Zàmbia, Hakainde Hichilema, també han emès missatges de suport a Trump i rebuig de la violència.

Des de l'Amèrica Llatina, el president del Brasil, Lula da Silva, ha dit que l'atac contra Trump és "inacceptable i "ha de ser condemnat enèrgicament per tots els defensors de la democràcia i del diàleg en la política".

 
Ben diferent ha estat la reacció del president de l'Argentina, Javier Milei: d'entrada, ha emès un comunicat oficial en què condemna el que qualifica d'atemptat "contra tots aquells que defensem i habitem el món lliure" i referma el "compromís ineludible amb la defensa de la llibertat, la democràcia i els valors d'occident".


A partir d'aquí, però, Milei abandona el to institucional i, des del seu compte d'X, aprofita un missatge personal de suport a Trump per carregar contra el que denomina "esquerra internacional", a la qual acusa de "recórrer al terrorisme per imposar la seva agenda retrògrada i autoritària".

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Eleccions Estats Units 2024
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut