Planta d'una fàbrica a Vigo
Planta d'una fàbrica (Europa Press / Marta Vázquez Rodríguez)

Europa esquiva la recessió i la inflació ha tocat sostre

La Comissió Europea presenta les previsions econòmiques d'hivern i millora la previsió per a Espanya, que serà l'economia que més creixerà entre els principals socis de l'eurozona

Jordina Molas Salort

L'economia europea ha esquivat la recessió que s'havia previst per a finals de l'any passat i la Comissió Europea ha millorat les previsions de creixement per a aquest any, que situa al 0,9% a l'eurozona.

El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha afirmat que l'economia europea ha començat l'any amb una salut millor del que s'esperava per la caiguda dels preus de l'energia, fins i tot més baixos que abans de la guerra d'Ucraïna. Gentiloni ho atribueix a la diversificació de les fonts de subministrament i a la reducció del consum.

"Aquest any s'espera que sigui millor del que vam dir a la tardor, però que vagi millor del que esperàvem no vol dir que vagi bé."


L'any no serà tan bo com esperaven perquè, assegura, el creixement econòmic encara està per sota de l'1% i la inflació segueix alta. Amb tot, Gentiloni assegura que s'ha superat el pic d'inflació i que, a partir d'ara, anirà desinflant-se. L'eurozona ha tancat l'any al 8,4% i s'espera que aquest 2023 baixi fins al 5,6%.

Un carro de la compra a un supermercat
Alguns productes de primera necessitat tindran un IVA més baix durant mig any (Pixabay/Alexa)

Millor previsió per a Espanya

En aquest context, Espanya continuarà sent el soci europeu que més creix entre les principals economies de l'eurozona, perquè, segons la Comissió Europea, ha resistit prou bé l'impacte de la guerra. Per a aquest any millora la previsió de creixement fins a l'1,4% i preveu que la inflació baixi al 4,4%, empesa pel consum intern, el mercat laboral i la bona marxa del turisme.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaUnió EuropeaIPC
Anar al contingut