Europa avalua les vacunes de Janssen, Novavax i Curevax per començar a administrar-les

Janssen i Novavax tenen els assajos clínics acabats, i des d'aquest divendres, també la de Curevax

Actualitzat

Els països de la Unió Europea tenen ara mateix tres vacunes contra la Covid-19 aprovades i administrant-se a la població: les de Pfizer-BioNTech, Moderna i AstraZeneca.

En les pròximes setmanes segurament podran disposar de tres vacunes més, que l'Agència Europea del Medicament, l'EMA, ja està avaluant.

Dues ja han acabat els assajos clínics, la de Janssen i la de Novavax, i aquest divendres s'ha començat l'avaluació en temps real d'una tercera, la de Curevax, que encara no s'ha acabat.

Aquesta empresa alemanya ja ha arribat a un acord amb el gegant Bayer per fabricar-ne fins a 300 milions de dosis aquest 2021, i 300 milions més el 2022.

Janssen, la més avançada

L'avaluació de la vacuna de la farmacèutica belga Janssen, filial de la nord-americana Johnson & Johnson, basada en un virus atenuat, és la que està més avançada.

En els assajos clínics ha mostrat una efectivitat del 70% amb una sola dosi, que és més del que demana l'OMS a una vacuna, i es vol mirar si amb una segona dosi pot augmentar.

Aquesta ampliació de l'assaig ja s'està fent, posant la segona dosi 57 dies després de la primera, i un dels llocs on es fa és a Catalunya.

La vacuna de Janssen també es produirà a Catalunya, en els laboratoris Reig Jofre

Efectiva amb la variant sud-africana

La primera dosi s'ha posat a gairebé 44.000 persones d'arreu del món, també a Sud-àfrica, en un moment que ja hi circulava la variant més contagiosa que es va identificar en aquest país.

Segons Massimo Scaccabarozzi, responsable de Janssen a Itàlia, a Sud-àfrica hi ha moltes expectatives amb la seva vacuna, perquè ha estat força eficaç contra el coronavirus:

"Vam provar la vacuna a Sud-àfrica en un moment en què la variant ja estava en circulació, i l'eficàcia mitjana en les formes moderades i greus va ser del 66%".

Pel que fa a la vacuna de l'empresa nord-americana Novavax, basada en un virus artificial que reprodueix l'espícula del SARS-CoV2, ja fa més d'una setmana que l'EMA l'està avaluant.

Aquesta vacuna, que s'administra en 2 dosis, té una efectivitat del 90%.

 

"15 millor que 3"

Els responsables dels assajos de Janssen a l'Hospital Clínic de Barcelona esperen que aviat hi hagi moltes més vacunes disponibles.

És el que demana Felipe García, consultor sènior de Malalties Infeccioses d'aquest hospital:

"No volem que hi hagi tres vacunes, volem que n'hi hagi 15 i que no estigui en mans de tres farmacèutiques, sinó de 15 i que això faci que baixin de debò els preus i s'estenguin per tot el món".

El consultor sènior de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, Felipe García

Els assajos es poden fer gràcies als voluntaris, que diuen que es presten a provar les vacunes perquè la pandèmia s'acabi al més aviat possible.


"Autonomia total" de la UE en vacunes

Mentrestant, la Unió Europea està preparant una estratègia amb l'objectiu d'aconseguir "una autonomia gairebé total" per produir totes les vacunes que necessita dins les seves fronteres.

Ho ha dit aquest dimecres Thierry Breton, comissari europeu de Mercat Interior.

"Molt aviat presentarem propostes per aconseguir una autonomia gairebé total de la UE en el camp de les vacunes, amb capacitats de producció multitecnològiques (ARNm, adenovirus, proteïnes recombinants) i multiusuari que es podran activar en el futur 24 hores al dia 7 dies a la setmana."

Breton lidera un grup de treball per aconseguir-ho controlant els 5 punts claus per a la producció: les matèries primeres, el rendiment de la producció i la logística per distribuir-les.

Al marge de les 3 que ja hi ha aprovades, només 3 vacunes més tenen els assajos clínics acabats a Occident: Janssen, Novavax, i la rusa Sputnik V.

 
ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut