Estudien retirar les condecoracions al policia jubilat que va matar la parella i l'exparella

El president de la Generalitat, Salvador Illa, crida a no "defallir" i a "perseverar en la denúncia contra la violència masclista" durant un emotiu minut de silenci a Rubí

Redacció/AgènciesActualitzat

El govern espanyol es planteja retirar les condecoracions al comissari de la Policia Nacional jubilat que aquest dimarts va matar amb una arma de foc la parella a Rubí i l'exparella a Castellbisbal, on finalment es va suïcidar.

Ho ha avançat el delegat del govern a Catalunya, Carlos Prieto, que ha explicat que estudien les vies legals per retirar de manera pòstuma les condecoracions i reconeixements rebuts durant 44 anys de servei a qui havia estat el número 2 de la Policia Nacional a Catalunya.

"Evidentment, després de l'informe policial dels Mossos d'Esquadra prendrem les decisions oportunes i una pot ser aquesta. Hem de veure la possibilitat jurídica i administrativa de fer-ho."

Prieto ha detallat que el comissari jubilat tenia un "full de ruta de servei irreprotxable" i havia rebut reconeixements de "tots els cossos policials": Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana, Policia Nacional i Guàrdia Civil, fins que es va jubilar, el gener de l'any passat.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, en el minut de silenci a Rubí (Europa Press/Lorena Sopena)

Illa assisteix al minut de silenci a Rubí: "No podem defallir"

Rubí ha fet aquest dimecres al migdia un minut de silenci davant l'Ajuntament per condemnar el doble crim masclista en què una dona del municipi i una altra de Castellbisbal van ser assassinades.

A l'acte hi han assistit el president de la Generalitat, Salvador Illa; el conseller de la Presidència, Albert Dalmau; l'alcaldessa accidental, Marta Oliva Marín, i representants dels Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha condemnat el doble crim i ha demanat a tothom "fer més" per denunciar "els que neguen la violència".

"Estem consternats, però no podem defallir, cal perseverar en la denúncia contra la violència masclista."

Illa ha assegurat que el govern "està compromès amb la defensa de les dones" i ha afirmat que l'executiu "actuarà amb la màxima contundència i amb tots els recursos disponibles".

"Hem de fer tot el que calgui per garantir la llibertat i igualtat de les dones", ha sentenciat el cap de l'executiu.

Veïnes de Rubí aplaudeixen després del minut de silenci pel doble crim masclista
Desenes de veïnes de Rubí han assistit al minut de silenci pel doble crim masclista al Vallès (Europa Press/Lorena Sopena)

Més actes de condol

A més d'aquest minut de silenci, l'Ajuntament de Rubí ha declarat tres dies de dol i cinc minuts de silenci per a dilluns que ve, 26 d'agost, a les dotze del migdia a la plaça Pere Aguilera.

L'Ajuntament de Castellbisbal, per la seva banda, ha convocat cinc minuts de silenci per a aquest dimecres, a les set de la tarda, a la plaça de l'Església i ha decretat tres dies de dol en què ha suspès tots els actes institucionals i de les festes del municipi.

Amb el doble crim masclista d'aquest dimarts, 12 dones han mort assassinades per les seves parelles o exparelles aquest any a Catalunya.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut