Estudiants d'11 a 14 anys aïllats a Malta per Covid: "No els ha vist cap metge ni adult"

La mare d'un nen confinat en una habitació d'hotel acusa de desatenció l'empresa organitzadora del viatge d'un grup de menors que van anar a fer un curs d'anglès

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Ministeri d'Afers Estrangers repatriarà en les pròximes hores els 26 menors espanyols, alguns d'els catalans, que estan confinats en un hotel de Malta per haver-se contagiat de Covid. Tenen entre 11 i 14 anys, i feien un curs d'anglès a l'illa.

Una dotzena dels joves van sortir de l'aeroport del Prat per anar a fer el curs amb l'escola EF Education First.

Dilluns es va detectar el primer positiu, i des de llavors tots els alumnes han estat confinats en habitacions.


"No els ha visitat cap metge ni adult"

Les famílies denuncien la falta d'informació i la "desatenció" per part de l'empresa organitzadora. Expliquen que cap metge ha visitat els malalts, ni tan sols els que han tingut febre alta. És el cas del fill de la Laura, que s'ha explicat al 324.cat:

"La gravetat no és que estiguin confinats, del que em queixo és que els nens que han donat positiu, alguns d'ells amb símptomes, no han estat visitats pels metges ni han vist cap adult en tots aquests dies".

El seu fill té 12 anys i, gairebé a 40 graus de febre, només ha rebut atenció mèdica per telèfon i en anglès. Està confinat a l'habitació amb tres menors més. "Truco al meu fill i em diu que no ha vingut cap metge. Que l'han trucat per telèfon, en anglès, i que s'ha posat ell sol el termòmetre que li han deixat a la porta", comenta.

El grup estava acompanyat de tres monitores, dues de les quals se'n van anar quan va sorgir el positiu al grup, cosa que els pares van saber pels seus fills.

El grup va iniciar el viatge el 8 de juliol i tenia previst tornar el 28, però el 19 de juliol l'empresa va comunicar a través d'un missatge als pares que hi havia un positiu al grup i s'activava el protocol.

"Van deixar un telèfon d'emergències abans d'iniciar el viatge, però ja hi pots trucar més de 20 vegades que no et contesten ni et tornen les trucades", s'ha queixat la mare.

Diverses famílies van contactar amb l'ambaixada espanyola a Malta per queixar-se de la "desorganització".

La façana d'Education First
Una dotzena d'estudiants van volar del Prat a Malta per seguir el curs d'Education First


La Laura també es va personar a les oficines d'Education First. Va aconseguir que des de l'empresa li truquessin. Li van dir que el seu fill tenia "la febre normal per la Covid" i que dos monitors havien anat cap a Malta, tot i que el seu fill no els ha arribat a veure. En aquesta trucada, diu, l'empresa es va disculpar.

Des que va començar tot, la família només havia rebut el missatge de l'escola d'idiomes que informava del positiu i un altre dient que es confinava el grup.

Aquest dijous al migdia, finalment, l'han informat que repatriarien els positius en un vol que està previst que arribi a Madrid aquest divendres.

El seu fill continuava amb febre alta. Li han donat paracetamol perquè se'l prengui i ha tingut contacte telefònic amb un metge.

En principi, en el vol de tornada només hi viatjaran els qui han donat positiu. La resta hauran d'estar dues setmanes confinats a l'hotel abans de tornar a casa.
 

Crida de l'ambaixada als afectats

L'ambaixada d'Espanya a Malta ha demanat en un tuit que els afectats li facin arribar via mail (mb.valletta.cons@maec.es) informació dels menors, de cara a l'organització d'un vol de retorn:

L'ambaixada ha informat que prepara un vol per a les desenes d'estudiants i turistes atrapats per les restriccions de mobilitat per la pandèmia.

A preguntes sobre el cas en la roda de premsa per parlar de la pandèmia, tant el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, com la portaveu del govern, Patrícia Plaja, han admès que no tenien constància dels fets. Plaja ha afegit, però, que des de la Generalitat "es faran gestions per veure si els cal o se'ls pot donar alguns tipus d'ajuda a través de l'administració.
 

L'empresa EF diu que fan "la millor gestió possible"

Education First ha explicat que estan "en contacte directe" amb l'ambaixada espanyola a Malta i el Ministeri de Sanitat espanyol "per assegurar-nos que la gestió sigui la millor possible".  

 

Xavier Martí, director general d'Education First Espanya, ha afirmat en la lectura d'un comunicat sense preguntes:

"Estem centrats a garantir que el confinament dels nens sigui el menys problemàtic possible, però a la vegada hem de seguir totes les directius sanitàries de Malta".

Segons el portaveu, un equip "de fins a 9 persones" està donant "tot el suport possible i desitjable" als estudiants i vol llançar un missatge "tranquil·litzador" a les famílies.

Cal pagar-se la quarantena a Malta

Aquest dimarts, uns 60 estudiants que feien quarantena en un hotel de l'illa van tornar a Madrid en un vol organitzat per les autoritats de Malta i en què també anaven menors francesos.

Malta demana un certificat de vacunació de la Covid o una PCR negativa per entrar al país. Si algú dona positiu en un grup de viatgers, tots han de fer 14 dies de quarantena en un allotjament designat oficialment i en què el cost de l'estada i la manutenció va a càrrec del viatger.

A principis de mes, una trentena d'estudiants de la URV en viatge de graduació confinats a Malta van denunciar que se'ls retenia il·legalment perquè se'ls va confinar sense donar-los cap explicació tres dies després d'arribar a l'illa.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Menors
Anar al contingut