Artur Mas votant amb la seva dona a la consulta del 9N (ACN)
Artur Mas votant amb la seva dona a la consulta del 9N (ACN)

Estrasburg arxiva la demanda de Mas contra la seva condemna pel 9N sense examinar-la

El tribunal d'Estrasburg al·lega una manca de resposta de l'expresident, que va ser inhabilitat 13 mesos

RedaccióActualitzat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha arxivat una demanda de l'expresident Artur Mas contra la seva condemna per la consulta independentista del 9N del 2014.

El Tribunal ha decidit tancar l'expedient per un tema de forma, sense entrar a valorar el fons, perquè ni Artur Mas ni el seu advocat han enviat les seves observacions sobre el cas, segons el tribunal, després de diversos advertiments en els últims mesos per recalcar-los que, si no ho feien, el cas seria arxivat.

Per contra, l'expresident ha explicat que tot plegat ha estat "un malentès", perquè la seva defensa creia que no era obligatori ampliar les al·legacions.

El Tribunal, amb seu a Estrasburg, recorda que el Conveni Europeu de Drets Humans estableix que el pot arxivar quan s'arriba a la conclusió que el demandant no té la intenció de continuar amb el cas.
 

Condemnat per desobediència greu

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar el 2017 Mas a dos anys d'inhabilitació i a una multa per desobediència greu al Tribunal Constitucional, una pena que el Tribunal Suprem va rebaixar a un any a finals del 2018.

Després que tant el Suprem com el Constitucional rebutgessin els recursos de Mas, l'expresident de la Generalitat va decidir portar el cas a Estrasburg.

Artur Mas va presentar la demanda el 2022 argumentant que la condemna del Tribunal Suprem a 13 mesos d'inhabilitació vulnerava els seus drets i al·legant que l'ordre del TC de suspendre la votació del 9N "no va ser prou precisa, concreta i categòrica sobre la prohibició de fer la consulta".

La inhabilitació de Mas va quedar complerta la primavera de l'any 2020.


Mas ho atribueix a "un malentès procedimental"

En conèixer la notícia, l'expresident de la Generalitat ha dit que creu que l'arxiu de la seva causa al Tribunal Europeu de Drets Humans és fruit d'un "malentès procedimental".

En declaracions a diversos mitjans ha explicat que la seva defensa creia que no era obligatori ampliar les al·legacions presentades, com li havia demanat el tribunal, i per tant ho atribueix a "un malentès entre les parts". Segons Mas la situació és "una llàstima" perquè, si hagués guanyat el cas, hauria estat "una victòria política i moral".

De totes maneres, l'expresident subratlla que l'arxiu "no assenta cap precedent" perquè el tribunal no ha entrat en el fons de la causa, que Mas considera "preservat".
 

ARXIVAT A:
9N
Anar al contingut