La Trasnssegre es torna a fer aquest any amb una única baixada (ACN/Alba Mor)

Estiu de contrastos: de l'escassetat d'aigua al Priorat als gorgs gironins plens a vessar

La sequera es viu al sud de Catalunya amb pantans sota mínims, a les comarques gironines es limita l'accés dels banyistes als gorgs i a Balaguer se celebra de nou la Transsegre

RedaccióActualitzat

La situació de l'aigua es viu de maneres molt diverses aquest estiu a Catalunya. Lluny d'haver-la superat, la sequera ha donat un respir a una part de les comarques catalanes amb les pluges d'una primavera i un inici d'estiu plujós que han fet pujar les reserves d'aigua, però a les del sud de Catalunya i sobretot al Priorat, la situació encara és extrema. 

A Falset s'ha fet la Taula de l'Aigua, unes jornades per informar, reflexionar i debatre sobre com afrontar la crisi, la present i la futura. Els tres embassaments de la zona estan per sota del 3% de capacitat. Això, sumat a l'assecament de pous i aqüífers, fa que no es pugui garantir ni l'aigua de boca ni la de reg en una comarca on l'agricultura és el principal motor econòmic. 

A les comarques gironines i les de Lleida, l'alegria de l'aigua es viu a gorgs i rius. I mentre el bany a les zones sensibles es regula per no malmetre els aqüífers, a Balaguer, a la Noguera, es torna a celebrar la Transsegre, suspesa l'any passat a causa de la sequera.


Solucions que arriben tard

Els pantans del sud de Catalunya estan sota mínims i, en algunes comarques, com el Priorat, no passen del 3%. Les pluges no han estat suficients ni per donar una treva com a la resta del país. Per això la preocupació és màxima als municipis de la zona on no es pot garantir ni l'aigua de boca ni la dels conreus. En la reunió de la Taula de l'Aigua, aquest cap de setmana es busquen solucions de consens al mateix territori per abordar el present i un futur incert.

La sequera s'agreuja a mesura que passen els mesos diu, Sergi Méndez, president Consell Comarcal del Priorat.

 "Cada dia estem pitjor, cada dia som més els municipis que hem de buscar solucions per garantir l'accés a l'aigua dels veïns i veïnes, i la pagesia continua arrossegant mesos i mesos de manca d'aigua veient com les oliveres, els ceps i els horts es van assecant i no hi ha res a fer."

La falta d'aigua a la demarcació de Tarragona preocupa els veïns (3Cat)
La situació d'emergència continua, i els assistents a la reunió han coincidit que les solucions de reg de suport proposades al gener per part del govern arribaran tard perquè es preveuen per al 2027; i també que cal revertir el que consideren l'espoli de l'aigua, que deixa el riu Siurana sense cabal perquè es va canviar de conca hidrogràfica.

Annelies Brockman, agrònoma i experta en polítiques de gestió de l'aigua, reclama restablir "el funcionament ecosistèmic dels rius i de les conques hidrogràfiques considerant que nosaltres som part d'aquest ecosistema."

Control de bany als gorgs

Els espais naturals amb aigua, principalment els gorgs que es formen en alguns rius, són un dels refugis climàtics més utilitzats a l'estiu. Per evitar que se'n faci un mal ús que pugui malmetre el medi natural, en una trentena de municipis gironins hi ha desplegats dispositius d'informació. 

És el tercer any que, fins al 15 de setembre, es desplega a les comarques gironines un dispositiu per protegir espais sensibles. "El que volem aconseguir és que tots els espais naturals sensibles puguin tenir aquesta cobertura de regulació", ha explicat a TV3 Nil Papiol, diputat del patrimoni natural de la Diputació de Girona. 

Aquest any la cobertura s'ha ampliat a 8 municipis més per evitar l'efecte crida que hi havia als punts no vigilats en anys anteriors. 

També es disposa de més informadors ambientals que avisen els usuaris "de la normativa dels espais, les coses que es poden fer i les que no", explica Pau Gargallo, un d'aquests informadors ambientals, així com de "l'actitud que han de tenir o la manera com haurien d'actuar". 

Entre altres indicacions hi ha la de no fer foc, tenir la música alta o portar el gos deslligat

I on no arriba la pedagogia, els guardes rurals, que aquest any també són més, recorren la zona i poden sancionar qualsevol actitud incívica amb una multa.

Els gorgs, un refugi climàtic quan les temperatures són elevades (3Cat)


La Transsegre, edició reduïda

Després que l'any passat s'hagués de suspendre la baixada de barques per la sequera, enguany el Segre porta un bon cabal gràcies a la primavera plujosa i les bones reserves dels pantans. La tradicional Transsegre s'ha pogut recuperar i aquest any celebra la seva 39a edició. 

És una festa que amb els anys s'ha anat transformant i enguany presenta un format més curt amb l'objectiu de guanyar seguretat. Es farà una única baixada, dissabte a la tarda,  de Gerb a Balaguer.

Tot i això, s'espera festa grossa, d'una Transsegre que s'ha convertit en la festa major d'estiu de Balaguer, com diu un dels voluntaris, Joan Farré: "Fins que no arriba la Transsegre no comença l'estiu oficialment. Sí que hi ha Sant Joan, però no comença l'estiu. Ara hi ha l'arrencada de les festes i la Transsegre és la millor de totes."

Les embarcacions han tornat a navegar pel Segre aquest dissabte (3Cat)

L'organització també ha limitat a 100 el nombre d'embarcacions, amb un màxim de 10 tripulants a cadascuna. Durant el matí s'ha anat verificant que totes complissin les normes de seguretat. I és que han de ser barques casolanes i només es poden propulsar amb la força humana, sigui amb rems o pedals

Després, els participants han fet un dinar popular i, després de la baixada del riu, la festa acabarà amb concerts al parc de la Transsegre a Balaguer.

 

ARXIVAT A:
Sequera
Anar al contingut