Estimular nadons a l'UCI amb la lectura: "Li vas llegint i entra en un moment de pau"

La biblioteca és una iniciativa de l'Hospital Vall d'Hebron, que vol ajudar en el desenvolupament cerebral dels petits prematurs o malalts, però també millorar l'estat d'ànim de criatures i pares
Enllaç a altres textos de l'autor

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat
TEMA:
Salut

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha incorporat la lectura com a tractament per a nadons ingressats a l'UCI de nounats, sobretot prematurs, però també nascuts amb alguna patologia. Per fer-ho possible, aquest centre hospitalari ha instal·lat una biblioteca dins d'aquesta unitat, que ara ja funciona a ple rendiment.

Aquesta nova instal·lació es va crear per Sant Jordi i cada vegada la fan servir més pares i mares. L'objectiu és, sobretot, estimular les connexions neuronals dels més petits, com assenyala Fàtima Camba, metgessa adjunta del servei de neonatologia.

"Ho pautem com un tractament perquè sabem que l'estímul del nadó, si és apropiat, afavoreix el seu desenvolupament. Els nens ingressats estan en un moment de risc de desenvolupament no adequat, perquè només l'ingrés a l'UCI ja el posa en risc."

Llegir i parlar als nadons millora la seva formació neurològica i també la seva evolució lingüística posterior, amb millors resultats acadèmics i millor salut en general.

A més, amb aquest hàbit de lectura també es busca ajudar les famílies a portar millor l'estrès que els pot comportar l'hospitalització.
 

"Un moment de pau"

Pel que fa a les famílies, la gran majoria han rebut molt positivament l'experiència. L'Albert és el pare del Bruno, que fa 36 dies que és a l'UCI de nadons, i explica que cada cop més pares i mares estan buscant aquest suport en la lectura.

Detall d'un dels llibres que li llegeixen al Bruno (3Cat/Emili Martínez)

Creu que la biblioteca ajuda a millorar les sensacions del fet d'estar en un hospital: "L'UCI, vulguis o no, per molt decorada que estigui, sempre és una UCI: sons de màquines, pantalles, tothom vestit de blanc... transmet una mica de fredor i de respecte. Només entrar a l'UCI i veure una biblioteca, dona una imatge i un caliu diferent. Em sembla una iniciativa molt bonica", assenyala.

A més, ell mateix ha constatat els beneficis d'aquesta activitat en el seu nadó, que va néixer prematurament a la setmana 27 d'embaràs. Ara -que ja es troba a la setmana 33- sembla que es relaxi i, fins i tot, baixa el ritme de les seves pulsacions quan li llegeixen.

"El Bruno cada vegada té els ulls una mica més oberts. Quan està despert i li vas llegint, va movent les manetes i sembla que atén la lectura. Sembla impossible, però veus que l'estàs estimulant i entra en un moment de pau."


Afavorir la igualtat cognitiva

La biblioteca també vol compensar el biaix lingüístic que hi ha entre les diferents famílies en funció de les seves possibilitats. Es calcula que un nadó de nivell socioeconòmic mig-alt escolta 2.000 paraules de mitjana cada hora, davant les 600 que escolten els nascuts en famílies de nivell socioeconòmic baix.

Biblioteca per a nadons a l'UCI de Vall d'Hebron (3Cat/Emili Martínez)

Això es tradueix en el fet que, als 3 anys, aquests últims poden haver escoltat 20 milions de paraules menys que els altres, amb les repercussions que això pot tenir en el seu llenguatge.

Per tot plegat, la voluntat de l'hospital és continuar endavant amb la biblioteca i enriquir-la amb llibres en altres idiomes per poder atendre també famílies de diferents nacionalitats en les seves llengües maternes.

 

ARXIVAT A:
Salut Literatura Infància
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut