Dona mocant-se
Ja hi ha persones amb símptomes d'al·lèrgia el mes de febrer (iStock/ Layla Bird)
Catalunya migdia

Esternuts al febrer: per què les al·lèrgies cada cop arriben abans i duren més temps

La sequera i les altes temperatures continuen alterant els efectes de la pol·linització a Catalunya

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Els experts ho donen per fet: la temporada d'al·lèrgies d'aquest any a Catalunya s'avançarà i també pot ser més extensa de l'habitual. Metges i investigadors adverteixen que aquesta és una tendència a l'alça en els últims anys i a la qual, possiblement, ens haurem d'anar acostumant.

La culpable són les altes temperatures que estem vivint, inusuals per a aquesta època de l'any. La pronunciada sequera també pot tenir efectes sobre els qui pateixen al·lèrgies, tot i que en aquest cas hi ha discrepàncies sobre si en complica o bé en rebaixa les conseqüències. 

 

La calor allarga la temporada

Aquest hivern ha estat excepcionalment càlid en molts indrets de Catalunya i això ha provocat que, ja durant aquest mes de febrer, estiguin apareixent els primers símptomes en algunes persones al·lèrgiques, per exemple, al pol·len dels xiprers.

Fulla de xiprer
El xiprer és un dels primers arbres a iniciar la pol·linització (Unsplash)

Albert Roger, cap de la Secció d'Al·lergologia de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, assegura que els efectes del canvi climàtic són evidents pel que fa a la temporada d'al·lèrgies:

"Els increments de temperatura i contaminació fan que hi hagi més pol·len i que les temporades s'allarguin."

Roger assenyala que, si abans hi havia pòl·lens que tenien una "temporada pol·línica" de dos mesos, ara es poden avançar i retardar unes setmanes i passar a pol·linitzar durant tres mesos.


La sequera, possible aliada?

Així com l'augment de temperatures està clarament vinculat a aquest reforçament de les al·lèrgies, els investigadors tenen diferents visions sobre com hi pot influir l'actual situació de sequera.

Imatge de prop d'un plataner
Els plataners estan entre els arbres que provoquen més al·lèrgies (3Cat)

El doctor Roger creu que una possibilitat és que, en disposar de menys aigua, les plantes generin menys pol·len i això n'alleugi la intensitat, però altres experts creuen que les plantes es poden acabar adaptant i seguir pol·linitzant com sempre tot i la manca d'aigua.

És el que afirma Jordina Belmonte, membre de la Societat Catalana d'Al·lèrgia de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i coordinadora de la xarxa aerobiològica de Catalunya. Segons ella, quan estan en perill per sequera, "aquestes plantes tenen mecanismes per invertir més energia a reproduir-se que en fer més fulles o troncs."

A més, un ambient més sec pot dificultar que les altes concentracions de pol·len es dissolguin o dissipin. Sigui com sigui, tot dependrà del gran misteri dels últims temps a casa nostra: quan plourà d'una manera prou abundant per a notar-ne els efectes.


Informar-se i tractar-se

El fet que a Catalunya hi hagi tantes varietats de pol·len també pot complicar la situació. Els experts recomanen als ciutadans que pateixin al·lèrgies de manera recurrent informar-se bé del nivell de pol·linització de cada moment per saber, per exemple, per quines zones es poden desplaçar i quines és millor evitar.

proves per detectar al·lèrgies
Proves per detectar al·lèrgies (3Cat)

A més, aconsellen a les persones més sensibles que no es limitin a anar al metge de capçalera i prendre una medicació genèrica. Cal consultar amb un especialista quina és la seva afecció concreta i fer-se proves moleculars per rebre un tractament personalitzat, que sol ser molt més eficaç.

 

ARXIVAT A:
SalutCrisi climàtica
Anar al contingut