Imatge falsejada de l'actor Brad Pitt que utilitzaven els delinqüents per enganyar les seves víctimes

Estafa del fals Brad Pitt: cinc detinguts per robar 325.000 euros a dues dones

Deu persones més investigades a Barcelona, Almeria, Màlaga, Biscaia, Granada, Madrid, Huelva i Sevilla
Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut cinc persones i n'ha investigat 10 més per pertànyer a una organització criminal que hauria estafat 325.000 euros a dues dones pel mètode conegut com a "fals Brad Pitt". 

La investigació s'ha estès a les províncies d'Almeria, Màlaga, Biscaia, Barcelona, Granada, Madrid, Huelva i Sevilla. Durant l'operació s'han localitzat, bloquejat i recuperat 85.000 euros dels estafats. 

El cas va començar l'agost del 2023, quan una dona de Granada va denunciar que li havien estafat 175.000 euros fent-se passar per l'actor. Els agents van constatar que hi havia una segona víctima a Biscaia.

En tots dos casos els estafadors feien creure a les víctimes que estaven parlant amb Brad Pitt i aquest els proposava inversions.

S'han fet cinc escorcolls domiciliaris, on s'han intervingut nombrosos telèfons mòbils, targetes bancàries i de prepagament de telefonia, dos ordinadors personals i documentació, i entre aquesta una agenda on hi havia apuntades les frases que els estafadors feien servir per enganyar les víctimes.


Invertint amb Brad Pitt

L'estafa s'hauria fet a través d'una plataforma d'internet de fans de l'actor Brad Pitt. Els detinguts van aconseguir fer creure a les dones que havien intimat amb el conegut actor fins al punt que creien tenir una relació sentimental amb ell. Aquest fals Brad Pitt els proposava que invertissin amb ell en diversos projectes. Així van estafar 175.000 euros a la primera dona i 150.000 a la segona.

Per captar les víctimes, els ciberdelinqüents havien estudiat les seves xarxes socials i n'havien fet un perfil psicològic. Van descobrir així que eren dones vulnerables, amb carències afectives i en estat depressiu. Van fer servir també les plataformes de missatgeria instantània per intercanviar missatges i correus electrònics amb elles fins a arribar al punt que creien estar parlant amb l'actor.

Quan el grau de confiança va ser màxim, el fals actor va proposar fer les inversions. Totes dues van accedir a fer transferències de diners, fins que van descobrir que havien estat estafades i van denunciar els fets.  

Cinc detinguts i 10 investigats involucrats en la trama

La Guàrdia Civil ha descobert que els ciberdelinqüents havien creat una xarxa de comptes bancaris donats d'alta amb documentació falsificada de persones amb nacionalitats africanes en les quals rebien els diners estafats. També feien servir mules que, a canvi d'una petita quantitat de diners, rebien els imports i els transferien a altres comptes per blanquejar-lo.

Les primeres detencions es van fer el novembre del 2023: dues persones a San Isidro de Níjar, a Almeria, i una tercera a Màlaga, totes per rebre als comptes part dels diners estafats.

Entre gener i febrer del 2024, la Guàrdia Civil va investigar 10 persones relacionades amb el cas: tres persones a Amorebieta (Biscaia), una altra a Huelva, tres a Sevilla, una a Madrid, una altra a Barcelona i una més a Granada. Finalment, els dos caps de la trama van ser detinguts a Màlaga i Torremolinos.

Durant els escorcolls es van requisar telèfons mòbils, targetes bancàries i de prepagament de mòbil, dos ordinadors i documentació (EFE/Guàrdia Civil)

El fill d'una de les víctimes també li va robar 17.000 euros

Durant la investigació, els agents van descobrir que el fill de la víctima de Granada havia fet tres càrrecs fraudulents amb una targeta bancària de la mare i li havia robat 17.000 euros. Va ser detingut per aquests fets. Els investigadors descarten que el fill tingui res a veure amb l'organització criminal desmantellada.

A l'organització se li atribueixen els delictes d'estafa qualificada, blanqueig de capitals, falsificació de documents i pertinença a banda criminal.

 

ARXIVAT A:
Policial Guàrdia Civil
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut