Gabriel Rufián parla amb Pedro Sánchez i Carmen Calvo aquest dimecres al Congrés (EFE / Juan Carlos Hidalgo)
Gabriel Rufián parla amb Pedro Sánchez i Carmen Calvo aquest dimecres al Congrés (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

Esquerra obre converses amb la CUP mentre Sánchez demana aïllar Junts

Primera reunió entre republicans i cupaires de cara a la investidura a la Generalitat

Actualitzat

Tres dies després de les eleccions al Parlament, Esquerra i la CUP han obert aquest dimecres les negociacions per a la formació del pròxim govern de la Generalitat.

En la trobada d'aquest migdia, totes dues formacions han coincidit que els resultats del 14F enforteixen l'independentisme i que "el moviment polític creix per l'esquerra". "Ha estat una primera trobada per obrir les vies de la negociació, que ha servit per prendre la temperatura a les relacions dels dos partits i establir les primeres bases de la futura negociació", ha apuntat ERC en un comunicat.

Per la seva banda, la CUP expressa la seva voluntat de transparència i claredat en tot el procés i diu que farà públiques les valoracions, "sempre mantenint els tempos que estipuli la pròpia organització i les organitzacions que formen part de la candidatura".

A la reunió hi han assistit, per part de la CUP, els diputats electes Carles Riera, Eulàlia Reguant, Pau Juvillà i Xavier Pellicer. Per part d'ERC, hi havia els diputats electes Marta Vilalta, Josep Maria Jové, Sergi Sabrià i Laura Vilagrà.

 

Carles Riera i Dolors Sabater, en un acte electoral de la CUP
Carles Riera i Dolors Sabater, en un acte electoral de la CUP (ACN)

 

Endavant rebutja que la CUP entri al govern

A l'espera de la propera trobada, els anticapitalistes han començat el debat dins de cada una de les seves organitzacions. Una de les que té més pes dins de la CUP, Endavant, ja ha rebutjat entrar al govern.

En un comunicat, defensen que la formació no pot formar part de cap "govern autonomista" i apunten que no poden conformar-se amb "compromisos abstractes" i "declaracions simbòliques":

"Volem refermar la nostra convicció que, per avançar cap a la ruptura amb l'estat, la CUP no pot formar part de cap govern autonomista, ni tampoc ser-ne la crossa per a les retallades i privatitzacions que vindran imposades per la UE i l'estat espanyol. I, encara menys, avalar la idea que l'autodeterminació l'aconseguirem a través d'un procés de negociació amb l'estat espanyol."

Endavant reclama posar damunt la taula de negociació "elements de mínims", com creu que són la retirada de la Generalitat de les acusacions particulars en causes contra independentistes i activistes de lluites socials i també que els Mossos d'Esquadra "deixin de fer de força de xoc dels grans tenidors d'habitatge en els desnonaments".

Per la seva banda, una altra organització que forma part de la CUP, Poble Lliure, aposta per contribuir a la formació d'un govern que presenti com a programa de mínims "un pla de xoc contra la crisi, la precarietat, l'atur i pels serveis públics; la definició d'un pla de desconnexió amb l'Estat que culmini amb un referèndum per al 2025; la lluita per l'amnistia dels presos polítics i la fi de la repressió així com el retorn dels exiliats i la reconstrucció nacional dels Països Catalans".

 

Sánchez vol un govern sense Junts i els compara amb Vox

Als passadissos del Congrés dels Diputats, el govern espanyol dona per fet que Pere Aragonès aprofitarà l'oportunitat i serà el proper president de la Generalitat. A l'hemicicle, però, Pedro Sánchez ha dit que vol un govern entre socialistes i comuns, com el que hi ha a La Moncloa.

 

Pedro Sánchez, durant la sessió d'aquest dimecres al Congrés
Pedro Sánchez, durant la sessió d'aquest dimecres al Congrés (EFE / Juan Carlos Hidalgo)

 

I, en resposta a Junts, els ha exclòs d'un govern progressista:

"Catalunya necessita un govern diferent, un govern progressista liderat pel PSC i els comuns. Això demana la societat catalana en dir que vol una sortida d'esquerres a la crisi sanitària, econòmica i social, i vostès no estan en aquesta equació perquè són un partit conservador."

El president del govern espanyol ha retret a la diputada Míriam Nogueras les "expressions d'odi i xenofòbia" d'alguns dels seus candidats, que ha dit que "no queden gaire lluny" de les que utilitza Vox habitualment.

 

 

El portaveu d'Esquerra a la cambra baixa, Gabriel Rufián. ja fet una crida a la CUP i als comuns per fer possible el "front ampli" i fer que "les esquerres predominin d'una vegada per totes" en el govern de la Generalitat.

Rufián ha dit que, com a formació guanyadora d'aquest bloc, ERC "assumeix el lideratge d'aquesta majoria i vol aglutinar totes les esquerres independentistes, sobiranistes i autodeterministes".

En un missatge adreçat a Junts, el diputat republicà els ha emplaçat que "deixin de marcar el ritme els que havien guanyat tant que pensaven que el país era seu".

El Congrés ha debatut aquest una moció d'Esquerra que insta el govern espanyol a "negociar un referèndum" d'autodeterminació a Catalunya, a la qual el PSOE votarà en contra i Unides Podem s'abstindrà. La moció es votarà aquest dijous.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCCUP
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut