L'executiva d'ERC ha anunciat el preacord amb el PSC després de gairebé deu hores de reunió (Europa Press/Lorena Sopeña)

Esquerra fa pública la pregunta que plantejarà a les bases i que tindrà una resposta binària

Uns 8.700 militants del partit estan cridats a la consulta vinculant que es farà divendres

Actualitzat

Esquerra plantejarà divendres a la seva militància una pregunta amb resposta binària --sí o no-- perquè valori el preacord a què han arribat amb el PSC per a la investidura de Salvador Illa com a president de la Generalitat.

La direcció dels republicans consultarà les bases per saber si estan d'acord a investir el candidat socialista a canvi de les qüestions pactades amb el PSC, entre les quals esmenta la sobirania fiscal, la convenció per a la resolució del conflicte polític i les iniciatives sobre el català.

Aquesta és la pregunta que regirà la consulta vinculant a la qual estan cridats a votar uns 8.700 militants del partit:

L'endemà de fer públic l'acord amb els socialistes, Esquerra n'està explicant els detalls a la militància i les assemblees es repetiran aquesta setmana fins a la cita decisiva de divendres.

La direcció del partit vol explicar bé què ha aconseguit abans de la votació, conscient que entre les bases hi ha molta desconfiança amb el PSC, que Junts pressiona perquè Illa no sigui president i que no és el millor moment del partit, immers en una crisi de lideratge.

De moment, el PSC es mostra prudent i ha convocat un consell extraordinari per a dissabte, un cop se sàpiga el resultat de la consulta a les bases dels republicans.


Quin és el calendari?

La consulta a la militància d'ERC de divendres serà telemàtica de 9.00 a 20.00 i presencial en alguns punts de 10.00 a 18.00. Si el vot és afirmatiu, l'acord quedaria aprovat i Salvador Illa podria donar per garantit el suport dels 20 diputats d'Esquerra al Parlament.

Mentrestant, el candidat socialista hauria de tancar un acord amb els Comuns per aconseguir els sis vots que li falten per ser president. Si aconsegueix lligar prou suports, els socialistes podran comunicar al president del Parlament, Josep Rull, que tenen prou vots perquè Salvador Illa sigui el nou president de la Generalitat.

En aquest punt, Rull iniciarà una nova ronda de contactes --que serà presencial-- per després convocar la Diputació Permanent del Parlament, que ha de fixar una data per al ple d'investidura. Han de donar entre 24 i 48 hores als diputats perquè puguin participar en el ple.

Per contra, si les bases d'Esquerra tombessin l'acord, caldria esperar al 26 d'agost, i, si no hi ha president, Catalunya es veuria abocada a unes noves eleccions a l'octubre.

 

ARXIVAT A:
ERCPSC
Anar al contingut