Catalunya Nit

Esponellà multarà un veí per gastar 5 milions de litres d'aigua en un any, com 60 ciutadans

L'afectat assegura que no era conscient que consumia tant regant el jardí i omplint la piscina, però l'Ajuntament ja preveu multar-lo

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

Ell sol gastava en un any tanta aigua com el cabal que flueix pel riu Fluvià, que passa pel costat del poble, durant dues hores seguides. Tanta com uns 60 veïns junts, si es té en compte el consum permès per habitant.

L'Ajuntament d'Esponellà, al Pla de l'Estany, ha obert un expedient a un veí per consumir 5 milions de litres d'aigua a l'any. Aquest ciutadà és qui més aigua gasta a títol individual de tot el municipi.


Una estranya anomalia

Esponellà té limitat el consum d'aigua a 230 litres per habitant i dia perquè es troba en fase d'excepcionalitat per la sequera. L'Ajuntament veia que superava el límit i, per saber què estava passant, va demanar a l'Agència Catalana de l'Aigua els noms dels seus deu màxims consumidors d'aigua. 

La sorpresa, en rebre la llista, va ser que el primer era un particular i no pas una indústria de la zona. Gastava el doble, per exemple, que tota una granja de gallines.

El riu Fluvià, al seu pas per Esponellà
El veí consumia tanta aigua en un any com el cabal del riu Fluvià durant dues hores (Consell Comarcal del Pla de l'Estany)

El consistori s'ha posat en contacte amb l'afectat, que s'ha disculpat perquè assegura que no era conscient de la despesa i s'ha compromès a solucionar-ho. 

El veí té tot el sistema del reg del jardí i del manteniment de la piscina automatitzat i diu que no sabia quanta aigua estava utilitzant, com explica l'alcalde del municipi, David Juan:

"S'ha estat regant el jardí en excés, tot i que està prohibit, i s'ha anat reomplint la piscina de forma automàtica perquè així ho tenien programat en aquesta finca."

Una piscina
En aquesta finca es regava i s'omplia la piscina de manera automàtica (Unsplash)

Sanció i advertència

En un comunicat, l'Ajuntament subratlla que aquest és "un consum desorbitat difícil d'explicar amb les actuals restriccions al rec i a l'ompliment de piscines". Per tot plegat, ja ha obert un expedient a aquest usuari per una infracció "molt greu" i preveu imposar-li una sanció que pot arribar als 3.000 euros.

A més, no descarten tornar-lo a multar en cas que no aturi el malbaratament actual i, com a últim recurs, podrien arribar a tallar-li el subministrament.

Al marge d'aquest cas excepcional, el govern municipal d'Esponellà també ha detectat consums elevats en negocis i explotacions ramaderes a causa de la seva activitat i els ha demanat que revisin els seus usos. 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut