Espionatge de Mossos a policies nacionals? Melero fa trontollar el relat dels testimonis
Efectius de la policia espanyola entrant a l'Escola Pau Romeva de Barcelona (ACN)

Espionatge de Mossos a policies nacionals? Melero fa trontollar el relat dels testimonis

Quatre policies nacionals diuen que agents de paisà els perseguien amb un cotxe de Presidència

Marta CarnicéActualitzat

La contravigilància dels Mossos d'Esquadra l'1-O ha centrat bona part del relat dels policies nacionals que han declarat en el judici del procés aquest dimecres. Fins ara quatre policies nacionals que feien contravigilància al districte de les Corts de Barcelona el dia del referèndum han denunciat un mateix episodi a l'Escola Pau Romeva.

El primer a fer-ho ha estat l'inspector de la Policia Nacional número 88.009, encarregat l'1-O dels agents d'informació no uniformats a Sabadell i al districte de les Corts, quan ha explicat que van descobrir un parell d'agents de paisà a les portes de l'Escola Pau Romeva de Barcelona, que els van acabar perseguint amb un Seat Ibiza de color gris fosc, amb matrícula a nom del departament de Presidència, segons han assegurat.

"Vam detectar dues persones de paisà amb uns mitjans de comunicació discrets, uns auriculars que portaven a l'orella. A un d'ells se li veia la defensa extensible entre la roba, unes botes tàctiques... Els detectem i els dic: 'Centreu-vos en aquests senyors'. Durant tota la intervenció no paren de comunicar-se.

El més greu, que va confirmar plenament totes les sospites, va ser que, acabada la intervenció, les unitats surten de l'escola i aquests senyors surten corrents, pugen en un Seat Ibiza. La placa no la sé, però consta que està a nom de la Generalitat, del Departament de Presidència. Pugen al cotxe i surten en persecució de les nostres unitats."

 

Una vigilància que confirmava de ple el segon policia nacional, el 75.137, que ha insistit que portaven transmissors a l'orella, defenses extensibles i botes tàctiques:

"-Agent: Ens dirigim a la part posterior del col·legi, i aquí, un cop posicionats, observem dues persones, dos individus, dos homes... No, vam veure que eren Mossos d'Esquadra, simplement portaven una sèrie de coses, uns mitjans de transmissió en un auricular, a l'orella, un d'ells portava unes botes tàctiques i ja vam veure que havien de ser...

-Quins elements portaven aquestes persones, per pensar que eren Mossos d'Esquadra?

- Agent: Anaven camuflats. Portaven mitjans de transmissió ocults. I un d'ells vam veure que portava una defensa extensible a la butxaca dreta que sobresortia i se li veia. Se'ls notaven les armes curtes que portaven sota les jaquetes.

(...)

Una vegada que les nostres unitats abandonen el col·legi i comencen a mobilitzar les furgonetes, ells dos, de manera ràpida, corrents, es dirigeixen a un vehicle que estava darrere nostre, un Seat Ibiza de color gris fosc, i surten darrere de les nostres unitats."

L'advocat de la defensa de Joaquim Forn, Xavier Melero, però, li ha preguntat si sabia que altres cossos policials també feien tasques de contravigilància, i l'agent ha dit que no ho sabia:

"Melero: Quan definia aquests homes amb botes tàctiques...

Agent: Un d'ells.

Melero: Un, amb un auricular i altres elements. Hi havia agents de vigilància seus en situació similar, amb auriculars, arma curta...?

Agent: Nosaltres, només.

Melero: Hi havia cossos policials duent a terme activitats de vigilància i de contravigilància en els centres?

Agent: No, en principi érem nosaltres.

Melero: Sabia si els altres cossos policials duien a terme activitats de la mateixa naturalesa?

Agent: Ho desconec."

El tercer agent, el policia nacional 120.522, ha explicat com es van adonar que els vigilaven:

"Els vam estar observant durant uns quants minuts i estaven en actitud vigilant cap a l'actuació que es duia a terme a l'escola i anaven fent comunicacions. Feien gestos de vigilar: s'agafaven el coll de la dessuadora i anaven fent comunicacions. (...) Quan s'acaba el dispositiu surten corrents cap al seu cotxe, aparcat darrere del nostre, en una benzinera que hi havia."

I ha descrit com eren físicament els mossos que feien la contravigilància i quina indumentària portaven.

"Anaven vestits amb roba convencional. Un d'ells anava rapat i calb, i portava una jaqueta North Face de color negre. Vestimenta convencional. A l'orella dreta hi portava un equip de transmissió, un auricular. Anava amb un altre company, i aquest també portava roba convencional de paisà, unes botes tàctiques de color negre, i de la butxaca dreta dels pantalons li sobresortia una defensa extensible. I ala dessuadora hi portava un equip de radiotransmissió al coll.

 

Mapa audiovisual: "Memòria individual de l'1-O"

 

En aquest sentit, però, Melero s'ha preguntat com vestien els policies nacionals que feien la contravigilància i quin vehicle portaven: exactament el mateix.

"Melero: Com vestia, vostè?

Agent: Jo de paisà, igual que ells.

Melero: Quin vehicle portava?

Agent: Un de camuflat. "

El policia nacional 126.322, però, ha manifestat que no sabia amb qui es comunicaven aquestes persones:

"No sé amb qui es comunicaven aquelles dues persones de paisà. No tinc cap indici que parlessin amb la massa que hi havia a l'escola."

Les imatges del desallotjament de l'Escola Pau Romeva de Barcelona:

 

Els policies nacionals diuen que no havien d'avisar els Mossos

Melero ha preguntat a l'inspector si van preparar una actuació conjunta amb els Mossos d'Esquadra en les reunions preparatòries per a l'1-O i l'agent ha assegurat que no li consta, i ha assegurat que en cap moment se'ls va dir que havien d'avisar els Mossos:

"Melero: En aquests brífings, li van transmetre la directriu que, en cas de grans concentracions de gent, vostès havien de retirar-se a posició segura i comunicar-se amb els Mossos d'Esquadra?

Agent 88.009: No, en cap moment em van dir... A mi no m'ho van dir, en cap moment, que havíem d'avisar els Mossos.

Melero: No tenien la directriu que la sol·licitud d'ordre públic havia canalitzar-se a través del centre de coordinació que s'havia organitzat al centre de Barcelona amb el senyor Pérez de los Cobos?

Agent 88.009: I ara! A nosaltres, en cap moment m'ho van comentar. De demanar ajuda als Mossos a mi no me'n van comentar res."

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
Anar al contingut