Un dels espais de lectura de la biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de la Verneda de Barcelona.
Un dels espais de lectura de la biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de la Verneda de Barcelona.
Catalunya nit

"Esperando al diluvio" i "Boulder": consulta els llibres més prestats a les biblioteques

La novel·la de Dolores Redondo ha estat la més demanada a la demarcació de Barcelona el 2023 i l'obra d'Eva Baltasar ho ha estat a la capital catalana

Marta Vives / ACNActualitzat

El 2023 ha estat un any de rècord de préstecs de llibres a les biblioteques: se'n van prestar 11 milions d'exemplars i la meitat eren en català. Entre els títols més buscats hi ha "Esperando al diluvio", de l'escriptora Dolores Redondo, que és el més demanat pels usuaris de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona.

La segueixen "Lejos de Luisiana", de Luz Gabás, Premi Planeta 2022, i la novel·la policíaca d'Eva García Sáenz de Urturi "El libro negro de las horas", també escrites en castellà.

La novel·la més sol·licitada en català, en aquesta llista, es troba en la vuitena posició i és "Canto jo i la muntanya balla", d'Irene Solà, seguida de "Les nostres mares", de Gemma Ruiz, que ocupa la novena posició.

 


Pel que fa a les novel·les juvenils, les més demanades són "Mentida", de Care Santos, o "L'assassina de Venècia", de Pol Castellanos. I pel que fa a la novel·la estrangera, el títol més demanat és "Normal people", de Sally Rooney.

En l'àmbit audiovisual s'imposen les pel·lícules "Alcarràs", de Carla Simón; "Cinco lobitos", d'Alauda Ruiz de Azúa, i "Belfast", de Kenneth Branagh. En música, els disc més prestat és "Motomami", de Rosalía.

 

Biblioteques de la ciutat de Barcelona

El 2023 els préstecs de llibres a les biblioteques de la ciutat de Barcelona han crescut un 10% respecte a l'any 2022, i el percentatge puja fins al 18% si les xifres es comparen amb el préstec dels anys anteriors a la pandèmia.

A la capital catalana, el llibre més sol·licitat ha estat "Boulder", d'Eva Baltasar. La segueixen en el rànquing les novel·les "Canto jo i la muntanya balla", d'Irene Solà,  i "La Bestia", de Carmen Mola.

Tot plegat s'emmarca en un any històric a les biblioteques públiques de Catalunya, i és que no s'havien prestat mai tants llibres com l'any passat: prop d'11 milions i mig de préstecs.

Són dades del Departament de Cultura, que va avançar el programa "Ciutat Maragda" de Catalunya Ràdio i que posen en valor el pes de les biblioteques per eixamplar la lectura.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va recalcar el fet que la majoria dels llibres sol·licitats fossin en català: "El 50% dels préstecs són en català, i això és molt important. El 48% són en castellà, i després hi ha altres llengües. És importantíssim que la gent vagi a les biblioteques. Posem-ho en valor."

Un dels objectius del departament és impulsar el Pla Nacional del Llibre i la Lectura, per contribuir a la millora de la competència lectora de la població més jove, especialment després dels resultats de l'informe PISA.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut