La torre de Collserola de Barcelona, amb l'impacte d'un llamp de la tempesta elèctrica (Martín Vallejo)

Espectacular tempesta de llamps i trons que cobreixen el cel de la zona de Barcelona i Tarragona

El front arriba amb virulència a les Illes Balears amb un temporal de vent i pluges torrencials que continuaran colpejant amb força durant aquest dimecres
Actualitzat
TEMA:
Meteorologia

Nit de llamps i trons a l'àrea metropolitana de Barcelona i comarques tarragonines. El nou front de pluges que es preveu que descarregui amb virulència aquest dimecres ha desencadenat una espectacular tempesta elèctrica nocturna al litoral central i la costa daurada.

Alguns usuaris d'X han pogut gravar el moment just de la caiguda dels llamps sobre l'horitzó:

 

 

Els aficionats a la fotografia meteorològica han deixat retrats excepcionals de les descàrregues elèctriques, com ara el moment just en què un llamp ha impactat sobre la Torre de Collserola de Barcelona o altres imatges de l'skyline barceloní, com les que ha recollit el meteoròleg de l'Observatori Fabra Alfons Puertas:

La torre de Collserola de Barcelona, amb l'impacte d'un llamp de la tempesta elèctrica (Martín Vallejo)

 


La tempesta també ha descarregat amb força sobre altres municipis de l'àrea metropolitana, com ara Esplugues de Llobregat:

Tempesta elèctrica sobre el cel d'Esplugues de Llobregat (Cristian Pastor Villa)

Els ruixats s'han estès cap al sud, com ha pogut recollir un veí d'Olèrdola, a l'Alt Penedès:

Tempesta elèctrica a Olèrdola, a l'Alt Penedès (Fran Lorenzo)

Molts dels llamps han caigut sobre el mar, just al davant de la costa:

Els llamps cauen davant la costa de Vilanova i la Geltrú (Fran Lorenzo)


També s'ha vist la tempesta des d'Altafulla, a la comarca del Tarragonès:

Vista de la tempesta elèctrica des d'Altafulla a les tres de la matinada (Montserrat las Turu)

Durant aquest dimarts, els Bombers han rebut fins a 87 avisos pel temporal, més de la meitat de les trucades des de Girona, on ahir a la tarda les tempestes ja deixaven fortes pedregades a les comarques de Ponent. La pedra va ocasionar danys en finques d'arbres fruiters i va tenyir de blanc municipis de les comarques del Segrià, les Garrigues i el sud de la Noguera.

Les fortes pluges van generar complicacions de trànsit, inundació d'alguns camins i caigudes d'arbres. També va ocasionar problemes a l'autopista AP-2, on els vehicles miraven de refugiar-se sota els ponts entre l'Albi i Vinaixa.

La regió d'emergències metropolitana nord ha rebut fins a 12 avisos i la de Lleida una desena.

 

Temporal de vent i pluja a les Illes

El front està afectant amb molta virulència les Illes Balears, on un fort temporal de vent ha colpejat les Pitiüses i ha deixat diverses embarcacions encallades a les platges de Formentera. El port de la Savina roman tancat i s'han suspès les connexions marítimes. 

 

 

L'illa d'Eivissa pateix ja les conseqüències de la tempesta, amb pluges torrencials pròpies del fenomen de la gota freda:

 

 

A Mallorca, els Bombers adverteixen de caigudes d'arbres al municipi de Calvià, on s'han suspès tots els actes festius programats a Magaluf, Portals-Bendinat, a la urbanització Galatzó i a El Toro. L'Ajuntament ha informat de la caiguda d'un llamp a la comissaria de la policia local de Son Bugadelles que ha provocat "danys menors".

Bombers demanen prendre precaucions a la ciutadania, com ara no fer desplaçaments innecessaris, evitar llocs on pugui haver-hi despreniments o no travessar zones inundables:

 

A Palma, l'Ajuntament ha tancat tots els parcs del municipi entre la una del migdia i les cinc de la tarda com a mesura preventiva.

El temporal ha provocat algunes mànegues marines a la costa mallorquina, com la que s'ha vist des de la platja de Santa Ponsa:


Endarreriments de vols

El temporal, que afecta Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, ja està provocant endarreriments en els vols entre Barcelona i Palma.

Aena ja ha informat que els vols que surten des de l'aeroport de Son Sant Joan van tard de manera generalitzada des de les 9 del matí d'aquest dimecres, però són els vols d'arribada els que registren més retards.

També hi ha complicacions a l'aeroport del Prat, on s'està adaptant el tràfic arran de la meteorologia adversa, segons informava Enaire, la companyia gestora de la navegació aèria.

 

 

Avís de pluges intenses

El Meteocat manté activat l'avís per pluja molt intensa en 37 comarques, ja que es preveu que les precipitacions més fortes arribin durant aquest dimecres. Les tempestes podran portar fenòmens violents com vents forts i pedra com els que ja hem viscut.

S'esperen pluges intenses al litoral, al prelitoral i a la Catalunya Central, amb registres de pluja que podrien ser superiors als 50 mm. També plourà durant gran part del dia al Pirineu i es preveu fort onatge a l'Empordà. Protecció Civil demana especial atenció a la crescuda sobtada de rius i rieres.

Les temperatures ja han baixat en picat, passant de màximes de 40 ºC als 32 ºC que rondaran aquest dimecres. 

Aquest dijous a partir de les sis del matí es preveu que el front derivi en una Depressió Aïllada a Nivells Alts, DANA segons les seves sigles.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut