Ciutadans a l'aeroport internacional de Beirut-Rafik Hariri, a la capital del Líban (Reuters/Ahmad Al-Kerdi)

Espanya se suma a altres països i recomana sortir del Líban davant el risc d'escalada militar

El Ministeri d'Exteriors s'afegeix a països com França, el Regne Unit, Canadà, els Estats Units o Austràlia, que també ho han demanat

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Afers Estrangers i Cooperació del govern espanyol insta els ciutadans de l'Estat a sortir del Líban pel "context general d'inestabilitat" a la regió, especialment si hi són de manera "temporal".

Espanya s'afegeix així a França, el Regne Unit, Canadà, Austràlia, els Estats Units o Suècia, països que també han demanat als seus nacionals que abandonin el país "tan aviat com sigui possible" davant del risc d'una escalada del conflicte al Pròxim Orient.

Tal com recull la web del ministeri, actualitzada aquest diumenge, es recomana "no viatjar-hi" i, en cas de ser-hi, sortir del país "utilitzant els mitjans comercials existents".

"Es poden produir episodis de violència, fins i tot armada, i de protestes a qualsevol part del Líban, per la qual cosa es recomana evitar les manifestacions i aglomeracions."

Més en concret, es desaconsella tot desplaçament al sud del riu Litani, a prop de la frontera amb Israel, així com a la regió de la vall de la Bekaa, per ser llocs "especialment perillosos".

A més, tenint en compte que hi ha hagut cancel·lacions de vols, suggereixen als clients que consultin amb les companyies aèries si hi ha hagut modificacions i mantenir-se informats sobre la situació.

Vista de l'aeroport internacional de Beirut-Rafik Hariri, a la capital del Líban (Reuters/Emilie Madi)

A l'espera de la resposta de Hezbollah i Teheran

Hezbollah, la milícia xiïta amb un gran poder al Líban, dispara recurrentment atacs amb projectils cap a Israel o a zones controlades per tropes israelianes.

Tel-Aviv respon amb bombardejos aeris i artilleria. Segons dades del Ministeri de Sanitat del Líban, des del 7 d'octubre passat els atacs israelians han matat 490 persones i han deixat més de 1.500 ferits.

A aquesta escalada s'hi ha afegit l'assassinat del líder de Hamas, Ismail Haniye, mentre es trobava a l'Iran. La resta de països de la regió aguanten la respiració a l'espera de saber la resposta tant de Teheran com de Hezbollah, vells aliats contra Occident.

L'aiatol·là Ali Khamenei, líder suprem de l'Iran, ja ha amenaçat Israel que es venjarà de la mort de Haniye. I la màxima autoritat de Hezbollah, Hassan Nasrallah, ha anunciat que també reaccionarà als bombardejos recents a Beirut que van matar el considerat com a número dos de la formació, Fuad Shukr.

 

Anar al contingut