Tres homes amb la mascareta mal posada aquest dimarts a Sant Sebastià (EFE / Javier Etxezarreta)

Espanya, país europeu amb més casos de coronavirus per població els últims 14 dies

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Tots els països europeus estan afrontant rebrots aquest estiu. Però cap té una situació com la d'Espanya, que en els darrers 14 dies és el país amb més casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, segons les dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC, en les seves sigles en anglès).

Espanya té 132,2 casos de Covid-19 per cada 100.000 habitants, el triple que França i 13 vegades més que Itàlia. Darrere d'Espanya, els 98,6 casos per 100.000 habitants de Luxemburg, els 98,3 de Malta, els 88,5 de Romania i els 60,8 de Bèlgica completen els cinc primers llocs.

Dels prop de dos milions de casos positius de coronavirus detectats a l'espai europeu, 359.082 s'han registrat a Espanya, seguida pel Regne Unit (319.197), Itàlia (254.235) i Alemanya (224.014).

 

En les dades que publica l'ECDC, que estan subjectes a correccions posteriors perquè les xifres estatals es publiquen en hores diferents, Romania encapçala el rànquing de països amb més morts de Covid per 100.000 habitants (3,1), seguida de Bulgària (1,8), Luxemburg (1), Bèlgica (0,8) i Espanya, Itàlia, Suècia, Polònia i Portugal (0,4).

En xifres absolutes, el Regne Unit és el país europeu on han mort més persones amb coronavirus, 41.369, davant d'Itàlia (35.400), França (30.429) i Espanya (28.646).

Segons les dades de l'OMS, els casos de Covid al planeta han arribat aquesta setmana als 21,5 milions i les defuncions a nivell global s'acosten als 800.000.

 

 

Àustria imposa més restriccions als turistes provinents de les Balears

El govern austríac ha anunciat aquest dimarts que els viatgers procedents de les Balears hauran de presentar un test negatiu de coronavirus o sotmetre's a una quarantena domiciliària obligatòria en tornar al país.

El canceller federal, Sebastian Kurz, ha explicat que aquestes noves restriccions, que per a l'Espanya peninsular ja són vigents des del 10 d'agost, entraran en vigor el dilluns dia 24.

Àustria, un país on els casos de coronavirus estan augmentant des de fa setmanes, està incrementant les mesures per combatre la pandèmia i, en les últimes hores, ha declarat país de risc a Croàcia. Part de l'augment de contagis es deu a persones que tornen de passar les vacances a diverses parts d'Europa, en particular als Balcans.

 

El canceller austríac, Sebastian Kurz (EFE / Florian Wieser)

 

Més restriccions a les autonomies

Mentrestant, a l'estat les autonomies continuen ampliant les restriccions amb l'objectiu de frenar els contagis. Aquest dimarts, Catalunya, Extremadura, Astúries, les Balears i el País Valencià han activat les limitacions acordades amb el govern espanyol per restringir l'oci nocturn o prohibir fumar al carrer o en terrasses.

Catalunya continua amb els cribratges massius als llocs on es disparen els contagis per "caçar" persones asimptomàtiques i aïllar-les. De moment, ja s'han fet més de 15.500 PCRs en proves massives a vuit municipis de Catalunya. De mitjana, un 2,2% dels tests han donat positiu, amb diferències molt grans segons les localitats.

 

Una dona fumant a la Rambla de Barcelona, aquest dimarts, primer dia de la prohibició (EFE / Quique García)

 

Merkel, partidària de multar qui no vulgui fer-se proves

A Alemanya, on els casos també estan creixent, la cancellera, Angela Merkel, s'ha mostrat partidària de multar qui no es vulgui fer proves o no compleixi la quarantena.

La cancellera ha advertit que no complir les normes per contenir el virus no equival a un "delicte menor":

"Estic molt agraïda que s'imposin sancions, també pel fet de no portar mascareta o coses similars, perquè no són simplement delictes menors"

 

 

Merkel s'ha referit específicament als contactes que hi ha en festes privades i als viatges a zones de risc, però ha apuntat que "encara no s'ha arribat al punt" d'haver d'extremar mesures en aquests dos aspectes.

La qüestió de posar-se en quarantena en tornar d'una zona de risc no és una "opció", segons Merkel, sinó "un deure" que, si no es compleix, pot estar subjecte de "multes considerables". També ha insistit que les persones que, encara que sense símptomes, hagin donat positiu no poden deixar l'aïllament:

"És un tema de respecte mutu, de com coneixem la vida en societat"

 

Merkel, durant la visita que ha fet aquest dimarts a Essen (EFE / Friedemann Vogel)

 

França fa obligatòria la mascareta a la feina

La ministra de Treball francesa, Elisabeth Born, ha anunciat aquest dimarts que l'ús de la mascareta per fer front al coronavirus serà obligatori des del setembre als llocs de treball, també en aquells que es desenvolupin a l'aire lliure.

"És necessari sistematitzar, com recomana el Consell Superior de Salut Pública, l'ús de les mascaretes en tots els espais de treball que siguin compartits"

Aquesta decisió, que s'aplicarà especialment a passadissos i sales de reunions, suposa un canvi respecte a les directrius anteriors, que especificaven que l'ús de la mascareta era únicament obligatori en cas de no poder mantenir una distància de seguretat d'almenys un metre.

Les autoritats franceses han explicat que únicament estaran exempts de complir aquestes normes les persones que treballin soles. En aquest sentit, han recomanat treballar des de casa en la mesura del possible per reduir el risc d'infecció i limitar l'ús del transport públic.

 

Dos treballadors d'un restaurant amb mascareta, al centre de París (EFE / Julien de Rosa)

 

Es duplica la xifra de persones amb depressió al Regne Unit

Al Regne Unit, el nombre de persones amb depressió s'ha duplicat durant la pandèmia de coronavirus, segons les dades difoses aquest dimarts per l'Oficina Nacional d'Estadística britànica. Pràcticament un de cada deu adults britànics, un 9,7%, havia estat diagnosticat amb algun tipus de depressió entre el juliol de 2019 i el març de 2020.

Aquesta xifra, però, s'ha enfilat fins a un 19,2% des del març d'aquest any. La majoria citen l'estrès i l'ansietat com els principals problemes. Segons assenyala Tim Vizart, de l'ONS, "els adults joves, les dones i les persones amb discapacitat són les que més afectades s'han vist".

Diversos passatgers baixen del tren a l'estació de Sant Pancras, a Londres (EFE / Andy Rain)

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut França Alemanya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut