Una patrulla de Salvament Marítim rescata un grup de persones arribades en pastera a El Hierro, aquest dimecres

Espanya, el cinquè país de la UE amb més expulsions de migrants: 2.500 el primer trimestre

En el conjunt d'Europa, el país amb més deportacions fetes el primer trimestre del 2024 és França, seguida d'Alemanya i Suècia

El debat migratori és el gran cavall de batalla de l'inici d'aquest curs polític. El Partit Popular ha apujat el to sobre les polítiques d'estrangeria, amb el pretext de la gira del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per Mauritània, Gàmbia i el Senegal, països claus per a Espanya en la ruta migratòria.  

El líder popular, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat Sánchez de promoure un "efecte crida" amb aquest viatge. Alhora, li retreuen la seva ambivalència amb el control de les fronteres i les deportacions.

Justament, quan aquesta setmana s'han fet públiques les estadístiques de l'Eurostat en matèria d'expulsions, i Espanya es situa com el cinquè país que més n'ha fet el primer trimestre del 2024.  

Amb tot, el PSOE ha reiterat el seu pla per una immigració ordenada i legal --l'anomenada "migració circular"--, cosa que ha fet aixecar la veu als seus socis de coalició.

El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha demanat no caure en el marc discursiu de l'extrema dreta, mentre ha defensat la regularització i la plena ciutadania per a les persones migrades a l'estat espanyol.

Tot plegat en un debat que l'extrema dreta fa anys que lidera, i que ara influeix directament en partits de centredreta i socialdemòcrates d'arreu d'Europa.
 

Espanya ha fet 2.500 deportacions el 2024

Al centre de la batalla entre populars i socialistes hi ha les expulsions de migrants en situació irregular. El PP critica la passivitat del govern espanyol en aquest àmbit, malgrat que les dades de l'Eurostat indiquen el contrari.

En els tres primers mesos del 2024, Espanya ha fet 2.500 deportacions. Això el converteix en el cinquè país que més n'ha fet aquest any. D'aquestes, el 70% han estat "forçoses", segons l'agència comunitària, com es pot veure en aquest mapa:
 

 

Les dades d'expulsions, a més, són el doble que les registrades a Itàlia i Grècia, els altres dos països mediterranis receptors d'immigració.  

En l'àmbit comunitari, només en el primer trimestre del 2024 més de 30.000 migrants en situació irregular han estat deportats de la Unió Europea. Això és un 11% més que en el mateix període de l'any passat.

Enguany, el país que ha fet més deportacions fins ara és França (4.205), seguida d'Alemanya (3.950) i Suècia (3.135).

Pel que fa al 2023, es van fer efectives prop de 110.000 expulsions de migrants a tot Europa. El país que més va fer-ne va ser Alemanya, amb més de 15.000.

França es va situar en segon lloc amb unes 12.000, i Suècia, tercera amb 10.000.

En aquest cas, Espanya va ser el novè país de la Unió amb més deportacions, un total de 6.285. La xifra del primer trimestre del 2023 coincideix amb l'actual: 2.500.

Els populars acusen Pedro Sánchez de promoure un efecte crida amb la seva gira pels països africans (EFE/ Fernando Calvo)


Forta caiguda de les ordres de devolució

Si s'analitzen les ordres de devolució emeses per països, a l'estat espanyol sí que s'observa una forta caiguda. En el primer trimestre de l'any se n'han fet 1.500, cosa que situa Espanya en tretzena posició entre els 27.

En el mateix període del 2023, s'havien dictat 4.160 ordres de sortida de l'estat espanyol. En total, es van emetre 10.645 expulsions l'any passat.

Si s'observa en el conjunt d'Europa, França també és el país que més ordres ha dictat aquest primer trimestre del 2024, seguida per Alemanya i Bèlgica. Tots tres països sumen més de la meitat de les ordres de deportació emeses (103.000) a tot Europa.

En aquest cas, Itàlia i Grècia prenen avantatge a Espanya, amb la quarta i la cinquena posició pel que fa a ordres dictades.
 

 

ARXIVAT A:
Migracions
Anar al contingut