L'actor Gene Kelly, conegut pel seu paper a "Cantant sota la pluja", amb un nadó lligat al pit (The Dad Shift)

Escultures d'homes amb portanadons reclamen ampliar el permís de paternitat al Regne Unit

Els activistes de Dad Shift demanen al primer ministre Keir Starmer accelerar l'ampliació dels permisos de paternitat, que ara són de dues setmanes

RedaccióActualitzat

El Regne Unit té el permís de paternitat més curt d'Europa. A diferència d'Espanya --que són setze setmanes--, la llei només permet als homes agafar-se dues setmanes de permís. Per a les dones és d'un màxim de 54 setmanes. 

La retribució que perceben els homes és de 184 lliures a la setmana. Tot plegat desincentiva molts pares a demanar la llicència: segons un estudi recent, al Regne Unit, un de cada tres homes no demana el permís després del naixement d'un fill. A més, una de cada dues famílies declaren tenir problemes econòmics després de les dues setmanes de paternitat.

Per pressionar el govern de Keir Starmer a reformar la durada del permís parental, un grup d'homes (Dad Shift) s'ha empescat una enginyosa campanya als carrers de Londres.

La setmana passada, un bon grapat d'estàtues de figures masculines icòniques de la capital britànica van aparèixer amb portanadons lligats, amb nadons de joguina.

L'estàtua de Thierry Henry, a l'Emirates Stadium de l'Arsenal FC (The Dad Shift)

Actors com Laurence Olivier i Gene Kelly, els futbolistes de l'Arsenal Thierry Henry i Tony Adams, el boxejador Ken Buchanan, el poeta Robert Ferguson, o l'enginyer Isambard Kingdom Brunel, entre altres, s'han convertit en els estendards de la reivindicació.

"Les escultures públiques sovint celebren els èxits dels homes o ens expliquen coses de la seva feina. Amb les motxilles per a nadons volem visibilitzar que els seus rols com a pares han de ser valorats i reconeguts", expliquen els fundadors de Dad Shift.

Afegeixen que la seva intenció era fer alguna cosa "positivament provocativa" que qüestionés la representació pública dels homes. Molts turistes que visiten el centre de Londres s'han trobat amb les escultures de bronze fent de pares, i les han immortalitzat. 

"Sovint es pregunta a les dones sobre les seves vides com a mares, filles o esposes, mentre que les figures públiques masculines no han de compartir aquesta part de la seva vida. Per això volíem cridar l'atenció sobre el seu paper com a pares, i la necessitat de donar suport a les persones quan els nadons arriben a les seves vides", subratllen. 

L'estàtua del "netejador de finestres" a Edgware Road, a Londres

Els activistes tenen previst lliurar una carta oberta al primer ministre a finals d'aquest mes demanant-li accelerar l'ampliació de la durada dels permisos. Segons una enquesta feta per la mateixa organització, un 90% dels homes consultats volen passar més temps amb els seus fills.

"Un permís parental adequat per als pares i els copares és bo per a les mares, bo per als nadons, bo per als pares i també bo per a la societat. Els països amb sis setmanes o més de permís de paternitat tenen una bretxa salarial de gènere un 4% menor i una bretxa de participació laboral un 3,7% més petita, fet que significa que el canvi pot ajudar a créixer l'economia i també ajuda les famílies britàniques", diu la missiva.

En les darreres eleccions generals, celebrades el juliol passat, el Partit Laborista duia al seu programa la revisió dels permisos parentals "per tal de donar suport a les famílies treballadores" durant el primer any de govern.

L'estàtua de l'enginyer ferroviari britànic Isambard Kingdom Brunel, a Victoria Embankment (The Dad Shift)
ARXIVAT A:
Regne Unit
Anar al contingut